Жиранти враћају чак 4.849 кредита

Тања Шикањић
Жиранти враћају чак 4.849 кредита

БAЊAЛУКA - Број кредита који враћају жиранти повећан је лани за више од 1.000 у односу на 2009. годину, подаци су Удружења банака БиХ.

- У 2009. години број кредитних партија које су враћали жиранти износио је 3.847, а у 2010. години тај број се повећао на 4.849 - рекли су у Удружењу банака.

Додали су да је овај пораст највећим дијелом посљедица повећања броја радника који су прошле године остали без посла јер су многи од њих били задужени те више нису били у могућности да сервисирају своје обавезе.

- Многи отпуштени радници који су били кредитно задужени више нису били у могућности да враћају кредите, па је банка била принуђена да анимира друге инструменте наплате - истакао је члан Управног одбора Удружења банака БиХ Милан Радовић.

Он је додао да од тог броја микрокредитне организације имају много већи проценат кредита које враћају жиранти јер олако одобравају зајам и оним лицима чија је кредитна способност упитна.

- Много је већи проценат кредита које враћају жиранти у микрокредитним организацијама него у банкама, гдје је таквих кредита веома мало - истакао је Радовић.

Он је додао да је због тога у припреми приједлог закона којим ће се детаљније прецизирати уговор о кредиту и начин на који се поступа са тим уговором.

Директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац је навела да је све лошија економска ситуација утицала на пораст кредита које враћају жиранти. Она је додала да због тога људи морају да буду опрезни, нарочито када пристају да буду жиранти за кредите у микрокредитним фондацијама.

- Не би у оваквој ситуацији савјетовала било коме да буде жирант у микрокредитним организацијама, које су основане са циљем одобравања кредита кредитно лошијим клијентима - истакла је она.

У Удружењу преварених жираната БиХ истичу да је број кредита које враћају жиранти дупло већи.

- Према нашим рачуницама до сада је више од 50.000 људи у БиХ отплатило туђе кредите. Подаци које агенције за банкарство добијају од микрокредитних организација ни приближно не осликавају стварно стање јер те организације у централни регистар агенција пријављују свега око 20 одсто спорних потраживања, а већина их остане непријављена - тврди предсједник овог удружења Јовица Цвјетковић.

Укупан број кредитних партија становништва у 2010. години је износио 1.410.000, а у 2009. години 1.366.000.

Санкционисање неодговорних дужника

Милан Радовић је истакао да ће Удружење банака БиХ тражити од надлежних институција да се региструју и санкционишу неодговорни дужници, који избјегавају своју обавезу враћања кредита тако што мијењају адресу становања.

- Дешава се да главни дужник избјегава обавезу враћања кредита тако што промијени мјесто боравка, а нама је потребно много времена да их пронађемо - истакао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана