Жиранти против пљенидбе новца

Жељка Кокот
Жиранти против пљенидбе новца

Бањалука - Жиранти захтијевају да Агенција за банкарство РС хитно повуче одлуку о присилној наплати потраживања пропалих Бобар банке и Банке Српске блокадом рачуна становника и правних лица.

На тај проблем упозорено је јуче на тематској сједници Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине РС на којој су за сто сјели представници жираната, Одбора за финансије Народне скупштине, министарстава финансија и правде и Агенције за банкарство РС који су кроз дијалог покушали да ријеше бар дио гомиле проблема који муче жиранте.

Жиранти су затражили и да буде преиспитан рад судова и Агенције за банкарство РС у наплати спорних кредита.

- Ради се о присилној и незаконитој наплати од жираната. То је противправна радња, јер када је Агенција за банкарство била у улози да контролише процедуру одобравања кредита, нигдје је није било. Агенција за банкарство није радила свој посао приликом одобравања кредита јер су многи зајмови одобрени иако нису имали покриће, а сада се регулатор приликом наплате тих кредита позива на законе. Тражимо да одлуку о присилној наплати хитно пониште и да жирантима буде омогућено да се у судском спору са банкама надмудрују и да се путем суда докаже ко треба да плати сумњиви кредит - рекао је члан Удружења жираната БиХ Микан Никић и додао да је Агенција иступила из законског оквира којим је предвиђена њена контролна улога, али не и да наплаћује било каква потраживања.

Жиранти су се пожалили и на проблем у вези са враћањем туђих кредита, иако је његов обим смањен измјенама законске регулативе 2011. године када је на нивоу БиХ успостављен јединствени регистар кредита. То је утицало и на смањење броја жираната који годинама враћају туђе кредите. Никић каже да су жирантима угрожена основна људска права и да су за њихове проблеме криве банке, судови, али и регулатор.

- Банке одобравају кредите неликвидним клијентима и на основу мјенице која нема покриће. Кредити су одобравани лицима која се воде на евиденцијама Завода за запошљавање и особама која имају мала примања. Банке су прекршиле закон одобравањем кредита неликвидним лицима и на основу мјеница без покрића - каже Никић и додаје да судови и банке не поштују процедуре при одобравању и наплати кредита.

Предсједник Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине РС Слободан Протић каже да је ријеч о веома комплексном проблему у који је укључен велики број лица која враћају туђе кредите.

- Ово није посљедња сједница о овој теми и настојаћемо покренути измјену законске регулативе како би био уведен ред у ову област. Усагласили смо се да комуникација Удружења жираната са Министарством правде и Агенцијом за банкарство мора бити на вишем нивоу - рекао је Протић.

Превара

Један од преварених жираната је и Вид Благојевић из Модриче који је био гарант за кредит свом куму.

- Вратио сам 3.000 КМ за његов кредит за који сам био жирант, а сада би требало да враћам и кредит од 25.000 марака за који уопште нисам био жирант. Тужио сам банку и кума и надам се да ће донијети пресуду у моју корист - каже Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана