Жиранти отплатили чак милион КМ

Марина Чигоја
Жиранти отплатили чак милион КМ

БAЊAЛУКA - Жиранти у РС само за прва три мјесеца ове године отплатили су више од милион марака кредита физичких лица, наводи се у извјештају Aгенције за банкарство РС о стању банкарског система Српске у првом кварталу ове године.

У извјештају се истиче да је у посљедње двије године посебно наглашен проблем отплате кредита од стране жираната умјесто главног дужника.

- Према извјештајима банака за прва три мјесеца ове године 1.256 јемаца или судужника отплатило је 1.003.000 марака по 1.035 кредита физичких лица или 0,32 одсто од укупно 322.640 кредита физичких лица. У току прошле године 1.842 јемца укупно је отплатило 3.052.000 КМ по 1.507 кредита физичких лица или 0,46 од укупно 380.211 кредита физичких лица - истиче се у извјештају.

Предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јовица Цвјетковић каже да су ово подаци које су банке доставиле Aгенцији, те да у њима има мало података о жирантима који плаћају туђе кредите преко микрокредитних организација.

- Микрокредитне организације врло слабо или никако достављају банкама податке, а обавезне су да то раде. Наши подаци говоре да је у цијелој БиХ прошле године око 20.000 људи платило туђи кредит - истакао је Цвјетковић.

Он је нагласио да ће Удружење инсистирати на томе да се законом предвиди и да банке прво искористе све механизме наплате од дужника, па да онда наплаћују од жираната.

У извјештају Aгенције се додаје се да су неквалитетни кредити у банкама у РС у првом кварталу ове године износили 686,4 милиона КМ, те да имају стопу раста од 1,3 одсто у односу на крај 2010. године.

У извјештају се наводи да је стопа раста укупних кредита у прва три мјесеца три одсто, те да је извјесно побољшање квалитета активе које се види у смањењу учешћа неквалитетних кредита у укупним кредитима са 17,14 одсто на 16,92 одсто.

- Смањено је учешће неквалитетних кредита у сектору правних лица са 21,62 одсто на 20,90 одсто, док је у сектору становништва забиљежено извјесно погоршање овог параметра. У првом кварталу 2011. године заустављен је тренд раста који су неквалитетни кредити биљежили током цијеле 2009. и 2010. године, али ниво и учешће неквалитетних кредита у укупним кредитима је и даље значајно и захтијева додатну пажњу и опрез - наводе у Aгенцији.

Пословање

На нивоу укупног банкарског сектора у првом тромјесечју ове године остварен је позитиван финансијски резултат у износу од 11,8 милиона КМ, док је на крају прошле године остварен негативан резултат који је износио 21,3 милиона КМ.

- Девет банака је у првом кварталу ове године остварило нето добит у износу од укупно 12 милиона КМ, а једна банка текући губитак у износу од 0,2 милиона КМ. Aгенција и даље захтијева да банке остварену добит не усмјеравају у исплату дивиденди, него у јачање властите капиталне основе - наглашавају у Aгенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана