Жиранти отплатили 1,52 милиона марака

Марина Чигоја
Жиранти отплатили 1,52 милиона марака

Бањалука - Жиранти у Републици Српској, њих 1.232, отплатили су за три мјесеца ове године 1,52 милиона марака кредита физичких лица.

У извјештају Aгенције за банкарство РС о стању банкарског система Српске у првом кварталу ове године истиче се да је проблем отплате кредита од стране јемаца или судужника умјесто главног дужника посебно наглашен у посљедњих неколико година.

- У прошлој години 1.664 јемца укупно је отплатило 4,11 милиона марака кредита физичких лица - наводи се у извјештају.

Предсједник Удружења за заштиту жираната у БиХ Јовица Цвјетковић рекао је “Гласу Српске” да су подаци Aгенције резултат злоупотреба из ранијег периода.

- Послије ступања на снагу измјена Закона о банкама, 1. децембра прошле године, правосудни органи су почели другачије да гледају на ову проблематику, односно почели су да обраћају пажњу и на пропусте које су банкари направили при одобравању кредита - казао је Цвјетковић и додао да су банке у ранијем периоду давале кредите са великим ризиком враћања, али да је тај ризик пребациван на жиранте.

Нагласио је да сада прије потписивања уговора о кредиту сваки жирант има право да тражи на увид кредитну историју дужника.

- До сада та могућност није постојала. Према нашој рачуници, више од 25 одсто кредита у претходном периоду одобрено је презадуженим особама које то касније нису могле да враћају и сав терет је падао на жиранте. Сигуран сам да ће се са овим измјенама закона положај будућих жираната значајно поправити - нагласио је Цвјетковић.

Напоменуо је да је проблем отплате кредита од стране жираната знатније повећан од 2005. године.

- Имамо и огроман број случајева у којима су жирантима оптерећене некретнине - нагласио је Цвјетковић.

У Aгенцији истичу да ниво доспјелих потраживања, посебно у реалном сектору, упозорава на неопходност квалитетније анализе кредитне способности зајмопримаца при одобравању кредита и потребу систематичнијег праћења редовног сервисирања кредита.

- Aгенција банкама квартално доставља и дио своје базе података везане за категорију несолидних комитената, те за кредите код којих је отплата једне или више рата или континуирана отплата пала на терет јемаца - пише у извјештају.

Приговори

У извјештају Aгенције се истиче да су банке доставиле и податке о приговорима које су им у овом периоду клијенти подносили.

Тако је укупно 121 приговор клијената имало седам банака.

Највећи број приговора односио се управо на жиранте и то 32 приговора, док су се други односили обрачун камате, на промјену услова кредитирања.

Банке су позитивно ријешиле 30 приговора, негативно 71 приговор, а 20 приговора је у процесу обраде или изјашњавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана