Жиранти отплатили 1.500 партија кредита

Марина Чигоја
Жиранти отплатили 1.500 партија кредита

БAЊAЛУКA - Жиранти у Републици Српској отплатили су за девет мјесеци ове године 1.499 партија кредита, односно више од 2,2 милиона марака, што је у односу на крај прошле године више за око 600.000 марака.

Према подацима Aгенције за банкарство Републике Српске, 1.825 јемаца вратило је 0,47 одсто укупног броја партија кредита физичких лица.

- Према извјештајима банака, у току прошле године 1.288 судужника отплатило је укупно 1,6 милиона марака по 1.031 партији кредита физичких лица, што је 0,3 одсто од укупног броја партија кредита физичких лица - наводи се у извјештају о стању у банкарском систему РС Aгенције за банкарство за девет мјесеци ове године.

Члан Управног одбора Удружења преварених жираната БиХ Ненад Мирковић каже да ови подаци не одсликавају стварно стање, те да је број жираната који враћа туђе кредите много већи.

- Велики број људи ни не говори да плаћа туђи кредит. Према нашим подацима, више од 300.000 људи у БиХ враћа нечије кредите - казао је Мирковић.

Додаје да жиранти једино рјешење виде у томе да се на државном нивоу усвоји закон који би дефинисао да жиранти плаћају кредите тек када дужнику буде одузета сва имовина.

- Слажемо се са тим да жиранти плаћају кредит ако је дужнику претходно одузета имовина. Ипак, банкарима то не одговара, јер им је лакше наплатити од жираната, него продавати имовину дужника - рекао је Мирковић.

Економски експерт Љубиша Владушић каже да људи који су били жиранти или то сада постају, са више опреза улазе у овај посао.

- Банкама је прије неколико година, када су имале много више средстава за кредитирање, било важније колико онај који узима кредит има жираната, него да ли је и колико солвентан. Када је дошла економска криза и клијенти више нису могли да враћају кредите, проблем је постао јако сложен, а банке су кренуле са наплатом кредита преко жираната - казао је Владушић.

Истакао је да ни законска регулатива у овој области није у потпуности уређена.

-         Ипак, данас и банке воде више рачуна о управљању ризицима и са више опреза одобравају кредите. Исто тако становници  више штеде него што се задужују, што видимо по кредитној експанзији, која је минимална. Све ово је утицало на то да немамо нових проблема са жирантима, а проблеми који постоје, вуку се из ранијег периода - нагласио је Владушић.

Приговори

Према подацима Aгенције за банкарство Републике Српске, за девет мјесеци ове године клијенти су банкама поднијели укупно 151 приговор, од којих су 33 поднијели жиранти. Приговоре клијената нису добиле само двије банке у Републици Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана