Зимбабвеу остало само 217 долара!

Агенције
Зимбабвеу остало само 217 долара!

Хараре - Зимбабве се налази у финансијском колапсу, а у државној каси је преостало свега 217 долара, објелоданио је министар финансија те земље Тендеј Бити.

Толика сума је, по ријечима Битија, остала у државној благајни након што су исплаћене плате државним службеницима. Он је додао да неки од тих чиновника имају знатно више новца него што га тренутно има у трезору земље.

Економска ситуација у Зимбабвеу почела је нагло да се погоршава почетком протекле деценије, када је предсједник те афричке државе Роберт Мугабе наредио одузимање земље фармерима који су махом били поријеклом из Велике Британије и неких других европских земаља.

Таква политика изазвала је пад повјерења инвеститора, а производња у Зимбабвеу је драстично опала, посебно послије увођења међународних санкција тој земљи, преносе агенције.

Међународне санкције и други проблеми изазвали су у Зимбабвеу и велики пад девизног прилива од страних туриста, а због општег привредног колапса та земља је, послије разорне хиперинфлације у 2009. години, престала да користи сопствену валуту и прешла на долар.

Упркос извјесном побољшању економске ситуације у току прошле године, економија Зимбабвеа је, према оцјени експерата, још у врло лошем стању, а услови пословања су отежани усљед битно умањене ликвидности, нестабилности у снабдијевању струјом и недостатка радне снаге.

Државни буџет Зимбабвеа за ову годину утврђен је, иначе, на суму од 3,8 милијарди долара, а према оцјени економиста земља би требало да оствари петопроцентни привредни раст. Министар финансија је, међутим, указао да ће се Хараре обратити другим државама за финансијску помоћ.

Добри познаваоци економске ситуације у Зембабвеу наводе да у земљи сада око 90 одсто радно способног становништва нема посао, а велики број фарми које су раније одузете европским земљопосједницима је потпуно запуштен.

Дијаманти

Зимбабве је продао дијаманте у вриједности од скоро 685 милиона долара прошле године и очекује ове године да дуплира производњу, рекао је предсједник јавне Компаније за развој рудника Зимбабвеа Гудвилс Масимирембва.

Он је додао да Зимбабве планира да повећа производњу са осам милиона карата 2012. на 16,7 милиона карата 2013. године. Овај званичник оптужио је САД да спречавају Зимбабве да "прода онолико дијаманта колико жели тиме што пријети потенцијалним купцима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана