Жене предузетнице резултатима руше предрасуде

Данијела Бајић
Жене предузетнице резултатима руше предрасуде

БАЊАЛУКА - Жене, које су нова снага економије Републике Српске раде раме уз раме са својим мушким колегама и успјешно воде многа предузећа те више нема сектора у домаћој привреди, а да њежнији пол није присутан, поручено је у петак са шесте конференције и трећег сајма предузетништва жена под називом “Одрживост као императив”.

На сајму су учествовала 23 привредна друштва из области прераде хране, винарије, дестилерије, представници туризма, заштите интелектуалних права и информационих технологија, која су своје производе и информације о услугама изложила у просторијама Привредне коморе РС у Бањалуци.

Сагласне су да је велики изазов бити жена на руководећим позицијама у бизнису, али није немогуће, о чему свједоче резултати који свакодневно постижу.

Да није лако бити на челу колектива који чини велики број жена сматра и Мира Лазић, која руководи предузећем “Сана Елвис” из Новог Града, које производи интимни веш, спаваћи програм те тренерке и мајице.

- Своје производе, поред БиХ, пласирамо и на тржиште Хрватске, Њемачке и Италије. Стога овај догађај за нас је врло важан, јер стичемо нова партнерства и размјењујемо искуства, која нам отварају могућност за још бољи пласман - рекла је Лазићева.

Представница Месне индустрије “Тривас” из Прњавора Маја Прерадовић рекла је да жена мора да се даје много више у сваком бизнису.

- Теже је и препрека је много, али није немогуће. Све предрасуде и дискриминацију мудра жена може да искористи и окрене у своју предност. Ова врста дружења нам додатно даје вјетар у леђа да наставимо - казала је Прерадовићева.

Министар трговине и туризма РС Денис Шулић је изразио задовољство што жене у све већој мјери преузимају руководећа мјеста у фирмама, али и оснивају своја привредна друштва те истакао да је овај сајам врло значајан догађај, јер је привреда жила куцавица Српске.

- Жене су како стуб породице тако и стуб Републике Српске. Ресорно министарство и Влада Српске помажу женама у привреди и то ћемо наставити и даље да радимо - рекао је Шулић.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић је казао да су жене показале да могу радити у свим сегментима привреде те да су преданије, одговорније и посвећеније послу од мушкараца.

- С обзиром на њихов ентузијазам сигуран сам да ће на челу све више предузећа бити жене, које ће покретати и сопствене бизнисе - казао је Ћорић.

Секретар Привредне коморе РС Драгана Кокот рекла је да је овогодишња конференција посвећена одрживости пословања.

- Привредна комора Српске настоји да информише наше чланице о захтјевима који све интензивније долазе из ЕУ у смислу одрживости пословања, доказивања поријекла енергије, поријекла репроматеријала и заштите на раду - рекла је Кокотова и додала да су ти захтјеви битни уколико предузећа желе извозити у земље ЕУ.

Подршка

Политичка савјетница у делегацији Европске уније у БиХ Биљана Баровић рекла је да канцеларија ЕУ радо подржава све пројекте који оснажују жене те да ће то наставити у будућности да раде.

- Када жене раде у нашој економији онда и привреда расте. Више жена у пословном сектору има оправданост због чега желимо да им додатно помогнемо. Морамо да уклонимо све препреке и баријере - казала је Баровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана