Земљотрес протресао и цијене памука

Јана Кезић
Земљотрес протресао и цијене памука

БАЊАЛУКА - Због високих цијена репроматеријала и превоза произвођачи текстила у Српској били су принуђени да коригују своје цјеновнике, што је довело до пада продаје, а добављачи и у овој години настављају са истим трендом, чему свједочи и поскупљење памука које је услиједило након недавног земљотреса у Турској.

Да је прошла година била веома тешка за текстилну индустрију, а најаве о новим цијенама репроматеријала забрињавају текстилце, потврдио је за "Глас Српске" и технички директор предузећа "Еџцлусиве лингерие" из Бањалуке Борис Толимир.

- Још није дошло до стабилизације тржишта, а цијене репроматеријала константно скачу. Већ имамо најаве од добављача да ће опет дизати цијене, а неки су то већ и учинили - рекао је Толимир.

Према његовим ријечима, то утиче на пословање предузећа, која покушавају да извуку најбоље у тешкој ситуацији.

- Ми не можемо сва та повећања уградити у нашу цијену, јер куповна моћ наших потрошача у Србији, Хрватској и Македонији то не може да испрати - казао је Толимир. Додао је да су лани скоро незнатно кориговали цијене и да се пад продаје осјети на свим тржиштима.

- Скочиле су и цијене основних животних намирница и грађани се прије одлучују да купе оно што им је неопходно него неки одјевни предмет. Имамо ситуацију да нам је инфлација већа од раста плата, а то је велики проблем и осјети се да људи штеде - казао је Толимир.

Подсјетио је да су протекле двије године имали проблем да дођу до сировина, а сада када то могу њихове цијене су у поређењу са двије или три године уназад отишле и до 30 одсто.

Слична ситуација је и у србачком предузећу "Текстил Дијана", а власник Слободан Ђукић каже да је иза њих турбулентна година. Објаснио је да су имали доста проблема, а првенствено са набавком репроматеријала.

- Радимо са материјалима који нису домаће производње. Сировине су поскупјеле отприлике за 200 и више одсто, а уз то и контејнерски транспорти, чак три или четири пута у односу на претходне године. Све у свему, иза нас је веома лоша година и не поновила се - рекао је Ђукић.

Цијене репроматеријала донекле су се и биле стабилизовале почетком године, али је недавни земљотрес у Турској направио и потрес на тржишту, а поскупјели су и струја, гориво, плин и радна снага.

- Турска је велики произвођачи памука и чим се то догодило одмах је цијена порасла. Када год се десе екстремне ситуације у свијету и цијене расту - рекао је Ђукић.

Додао је да су они цијене својих производа подигли прошле године.

- Након пандемије вируса короне више смо се оријентисали ка извозу, јер нам је продаја на домаћем тржишту пала и 50 одсто - казао је Ђукић, додајући да извозе у Хрватску, Аустрију и Њемачку.

Увоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ на домаће тржиште су током прошле године стигла 3.202.852 килограма памука, у вриједности већој од 53,6 милиона марака.

- БиХ је током 2022. године највише памука увезла из Италије и то у вриједности већој од 14,2 милиона марака - подаци су Спољнотрговинске коморе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана