Земље OPEC-а ипак смањују производњу нафте

Глас Српске
Земље OPEC-а ипак смањују производњу нафте

БЕЧ - Министри за нафту Организације земаља извозница петролеја (OPEC) сложили су се јуче да смање продукцију за више од 500.000 барела дневно у компромису којим треба да се избјегне нови потрес на тржишту, а истовремено ојача посрнула цијена, преноси Бета.

Неочекивана одлука министарског састанка у Бечу одмах је подигла цијену нафте за један долар, на 104,26 долара за барел.

Саопштење OPEC-а је одраз напора нафташког картела да покрије кључне тачке на тржишту које је, колико у јулу, прошло кроз зенит рекордних цијена од близу 150 долара за барел, до пада од готово 30 процената током посљедња два мјесеца.

Нафта је највише изгубила на вриједности у уторак, пред јучерашњу одлуку OPEC-а, падом од 3,08 долара на 103,26 долара за барел, што је најниже од 1. априла.

OPEC прецизира да се организација сложила да производи 28,8 милиона барела нафте дневно.

Предсједник Шакиб Хелил каже да нова квота значи да су се 13 држава чланица договориле да смање продукцију за 520.000 барела дневно.

Долар

Aмеричка је валута јуче ослабила на девизним тржиштима јер су потешкоће "Лехман Брадерса" показале да кредитна криза у СAД-у још није завршена, а негативно на долар утиче и раст цијене нафте. Доларов индекс, који показује вриједност америчке у односу на шест најважнијих свјетских валута, пао је 0,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана