Земље еврозоне већ су у рецесији

Глас Српске
Земље еврозоне већ су у рецесији

БРИСЕЛ - Економија еврозоне је технички већ у рецесији, а економски раст ће сљедеће године бити практично на нули, саопштила је јуче Европска комисија, позивајући државе региона на координисану акцију за подршку расту, јавио је Танјуг.

- На економије Европске уније снажно утиче садашња финансијска криза. И док су знатне мјере које су предузете за стабилизацију финансијских тржишта почеле да враћају повјерење, ситуација остаје неизвјесна, а ризици за будућност значајни - наводи се у економској прогнози коју ЕК објављује два пута годишње.

Економски раст у 15-чланој еврозони успориће се, према процјени Комисије, на 0,1 одсто сљедеће године, за очекиваних 1,2 процента у овој. Процјена раста за 2010. је нешто боља - 0,9 одсто.

- Потребна нам је координисана акција на нивоу Уније да бисмо потпомогли економију, слично ономе што смо учинили за финансијски сектор - изјавио је европски комесар за економска и монетарна питања Хоакин Aлмунија.

Бруто домаћи производ, према процјени Комисије, је у трећем кварталу 2008. године пао у еврозони, али и у читавој ЕУ.

Пошто се БДП у еврозони смањио и у другом кварталу, то би значило пад у два узастопна тромјесечја, што је дефиниција техничке рецесије.

- Прогноза остаје и надаље мрачна, јер је неколико економија у ЕУ већ у рецесији, или близу ње - наводи се у извјештају Комисије.

ЕК очекује да три највеће економије еврозоне, односно њемачка, француска и италијанска уопште неће имати раст сљедеће године, док ће Ирска и Шпанија имати негативну стопу раста. Ирска је већ у рецесији, каже Комисија, као и двије балтичке државе које не користе евро, Естонија и Летонија.

Ово је, наводи се у анализи, и даље боље од изгледа за економије СAД и Јапана, у којима се очекује негативан раст од 0,5 и 0,4 одсто у 2009. години.

Према процјени ЕК, годишња стопа инфлације ће у еврозони сљедеће године највјероватније пасти на 2,2 одсто, са овогодишњих процијењених 3,5 процената и даље се смањити на 2,1 проценат у 2010. години.

Њемачка

Мјере које ће бити представљене јавности у сриједу а требало би да помогну Њемачкој да преброди глобалну финансијску кризу омогућиће отварање, односно гарантоваће очување готово милион радних мјеста, казао је њемачки министар привреде Михаел Глос.

- С тим пописом мјера које ће ове седмице бити усвојене у влади моћи ћемо да мобилишемо више од 30 милијарди евра додатних улагања - казао је Глос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана