Земље еврозоне изашле из рецесије

Глас Српске
Земље еврозоне изашле из рецесије

БРИСЕЛ - Привреда еврозоне остварила је у трећем овогодишњем кварталу раст од 0,4 одсто у односу на претходно тромесечје, што значи да су земље еврозоне изашле из рецесије, саопштено је у петак из статистичке агенције Европске уније (Евростат), пренијеле су агенције.

Мјерено према годишњој основи, 16-члана еврозона, стоји у извјештају Евростата, имала је у протеклом кварталу пад бруто друштвеног производа (БДП) од 4,1 одсто, послије пада у другом тромесечју од 4,8 процената.

Економисти ово објашњавају тиме да је благи раст БДП-а у зони евра током прошлог квартала остварен углавном захваљујући скоку извоза двије водеће економије, њемачке и француске, упркос слабој потрошачкој тражњи у региону. Економисти су претходно прогнозирали полупроцентни скок БДП-а у еврозони, а прелиминарни подаци Евростата показују да је та процјена била преоптимистична.

Француска и Њемачка, чије су економије водеће у 16-чланој еврозони, изашле су из рецесије у претходном кварталу, а успон привредне активности у ове двије земље током трећег квартала био је нижи него што се очекивало.

Њемачки БДП је у периоду јул-септембар увећан 0,7 одсто у односу на претходно тромесечје, што је испод очекиваног раста од 0,8 процената. Истовремено је у трећем тромјесечју француски БДП порастао 0,3 процента, упола мање него што су прогнозирали економисти.

Aгенције подсјећају да је њемачка влада до сада потрошила око 85 милијарди евра да би извела водећу европску привреду из најтеже кризе послије Другог свјетског рата.

Велика Британија, која је једна од водећих привредних сила у Европској унији, али није чланица зоне евра, у прошлом кварталу је имала пад привредне активности од 0,4 одсто.

У СAД је током трећег квартала регистрован привредни раст од 3,5 одсто, а већина економиста наглашава да је та експанзија углавном посљедица реализације владиног стимулативног пакета вриједног 787 милијарди долара, који је знатно утицао на раст потрошачке тражње.

Прогнозе

Најновије процјене експерата водећих међународних финансијских институција говоре у прилог томе да би глобална економија идуће године могла да оствари скромну експанзију од 1,2 одсто, послије очекиваног пада привредне активности у 2009. години од приближно пет процената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана