Земље да ријеше буџетске проблеме

Глас Српске
Земље да ријеше буџетске проблеме

БРИСЕЛ - Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј позвао је јуче лидере 27 чланица Европске уније да предузму мјере за рјешавање проблема у својим економијама, као и да реформишу буџетске прописе да би спријечили понављање погубне дужничке кризе.

Лидери чланица ЕУ на самиту у Бриселу требало би да усвоје стратегију постојаног економског раста и отварања нових радних мјеста, а позвани су и да ојачају економску унију и тиме одбране систем евра, пренијеле су агенције.

Aналитичари истичу да је циљ самита да се тржиштима пружи увјеравање да је најтежи дио кризе евра обуздан, док се с друге стране очекује да ће Шпанија, попут Грчке, затражити финансијску помоћ ЕУ због презадужености.

Званичници ЕУ и Шпаније демантовали су да ће до тога доћи и истичу да не планирају да на самиту разговарају о могућности пружања финансијске помоћи Мадриду.

Британски премијер Дејвид Камерон, који први пут учествује на самиту ЕУ у својству премијера, рекао је да ће његова земља преузети веома активну улогу у ЕУ.

- Финансијске и привредне реформе су веома важне и Британија подржава напоре Уније у том правцу, али ипак је најважније да се обезбиједи да европска привреда поново крене напријед - рекао је Камерон.

Њемачка канцеларка Aнгела Меркел казала је прије самита да ће се залагати за увођење строжих буџетских правила и да ће подржати Шпанију у реформи закона о раду и увођењу мјера штедње.

- Најприје треба да видимо шта је Шпанија успјела да уради током протеклих седмица - рекла је Меркелова.

Предсједник Конфедерације европских синдиката Џон Монк страхује да ће кресање државних буџета широм Европе изазвати већу рецесију, те предлаже изналажење других начина за излазак из кризе, укључујући смањење трошкова држава.

Aналитичари наводе да ће европски лидери у Бриселу највјероватније подржати приједлоге о увођењу пореза на банкарске трансакције, јер ће то гарантовати да ће финансијске институције платити свој дио цијене неке будуће кризе. Очекује се да ће се европски лидери сложити да Исланд ускоро почне преговоре о учлањењу у ЕУ.

Грчка

Премијер Грчке Јоргос Папандреу рекао је уочи самита у Бриселу да остваривање грчког програма реформи тече према плану. Папандреу је додао да проблем грчке дужничке кризе износи на видјело слабости међународног тржишта. Предложио је да се постојећи механизми искористе за подршку финансијској стабилности који би могли и требало би да буду институционализовани и допуњени неким подстицајним фондом, као што је Европски монетарни фонд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана