Земљама у транзицији неопходна транзиција

Марина Чигоја
Земљама у транзицији неопходна транзиција

БAЊAЛУКA - Земљама у транзицији које се суочавају са огромним економским проблемима и изазовима неопходна је свеобухватна реформа, заснована прије свега на коришћењу сопствених ресурса, како би се успјешно позиционирале на глобалном тржишту.

Рекао је то јуче у Бањалуци на отварању Прве међународне научне конференције "Економски развој и предузетништво у привредама у транзицији" професор Економског факултета бањалучког Универзитета Јово Aтељевић.

Он је додао да сви показатељи говоре да транзиција у већини земаља није успјела и да је присутно велико сиромаштво.

- Маса земаља је у великим проблемима, можда више сада него прије транзиције. Дошло је до хаоса у приватизацији државних предузећа која углавном није била регуларна. Много великих државних фирми је пропало или се нису успјешно реформисале. ЕУ је сада једна гомила бирократа који немају неку јасну стратегију за развој не само малих, него и великих економија - рекао је Aтељевић.

Када су РС и БиХ у питању, он је истакао да је потребно направити свеобухватну стратегију како би се створили услови да се реформише цијело друштво и економија.

Професор Универзитета Ричмонд у Лондону Василис Фоускас нагласио је да ЕУ није успјела да ријеши кључне проблеме периферних економија, међу којима је и конкурентност на глобалном тржишту.

- Опција таквих економија је да се надограђују и користе компаративне предности које имају као што су пољопривреда, земљиште, соларна енергија, односно да изграђују своје продуктивне капацитете, а не само услуге и финансијске услуге, јер увођење све више финансирања сигнализује крај капитализма - рекао је Фоускас.

Министар науке и технологије РС Јасмин Комић истакао је да се РС и БиХ суочавају са изазовима у области предузетништва и економског развоја, због чега је одржавање оваквих конференција изузетно значајно.

- Пред нама стоји низ изазова у вези са економским питањима. На конференцији ће бити анализирана и понуђена рјешења која ће помоћи свим нивоима власти у РС и БиХ да донесу одлуке које ће се односити на напредак и развој економије и предузетништва. Увјерен сам да резултати неће изостати - рекао је Комић.

На конференцији која ће трајати до сутра присутни су бројни стручњаци из Велике Британије, Шведске, Хрватске и других земаља.

Кузмановић

Предсједник Aкадемије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић истакао је да се РС жели укључити у токове развоја економије.
- Наука је покретачка снага у свим сферама, па и код нас. Поготово је то битно за земље у развоју. РС и БиХ су она територија који захтијева да се наука укључи у сваки сегмент развоја економије и вјерујем да ће учешће двадесетак међународних експерата дати одређен подстицај за развој економије - рекао је Кузмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана