Жељка Цвијановић: Јужни ток доноси милијарду евра

Aгенције
Жељка Цвијановић: Јужни ток доноси милијарду евра

Београд - "Јужни ток" је деценијски пројекат, користан за оба ентитета - РС и ФБиХ, изјавила је премијер Српске Жељка Цвијановић.

Она је изразила наду да ће, због користи коју доноси "Јужни ток", бити промијењена пракса отежавања и успоравања доношења одлука на нивоу БиХ.

- БиХ је сложена државна заједница у којој није лако реализовати и очигледне економски и стратешки важне пројекте. Бројне су предрасуде и парцијални интереси, које смо већ видјели на примјеру ревитализације нафтне индустрије. Тај изузетан пројекат важан је по основу прикупљања индиректних и других пореза, омогућује регуларан развој тржишта, сигурност снабдијевања и могућност свих видова контроле, али је имао изузетне препреке у реализацији - казала је Цвијановићева за билтен Националног нафтног комитета Србије.

Она је истакла да је укупна процијењена инвестициона вриједност изградње крака "Јужног тока" ка РС око милијарду евра.

- Процијењена инвестициона вриједност, која ће бити потврђена тек израдом студије техно-економске оправданости, досеже близу милијарду евра. Ако се најмање трећина трошкова веже за директно ангажовање фирми из РС, онда је то први видљив позитиван показатељ - рекла је Цвијановићева и додала да ће у првом дијелу ове године бити формирана заједничка компанија између предузећа "Гас-Рес" из РС и руског "Гаспрома", која ће бити носилац изградње крака "Јужног тока" кроз РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана