Жељезнице преполовиле губитак

Марина Чигоја
Жељезнице преполовиле губитак

Бањалука - "Жељезнице РС" оствариле су у првом кварталу ове године нето губитак од 1,97 милиона КМ, а у односу на исти период лани тај губитак је преполовљен.

Губитак "Жељезница" у првом кварталу прошле године износио је 3,83 милиона КМ.

У финансијском извјештају ЖРС за први квартал ове године, који је објављен на Бањалучкој берзи, наводи се да акумулирани губитак предузећа износи 208,4 милиона марака. Укупан капитал предузећа је 325 милиона марака.

Укупни приходи предузећа у првом тромјесечју износили су 17,98 милиона КМ, док су у истом периоду прошле године били 17,55 милиона марака.

С друге стране, укупни расходи предузећа у прва три мјесеца 2013. године износили су 19,96 милиона марака, док су у истом прошлогодишњем периоду били 21,38 милиона марака.

Обавезе "Жељезница" износе 284 милиона марака, од чега се на дугорочне обавезе односи 182,2 милиона КМ, а на краткорочне 101,8 милиона марака.

Трошкови зарада, накнада зарада и осталих личних расхода у првом кварталу ове године износили су 12,87 милиона марака, док су у истом периоду прошле године били 13,98 милиона КМ.

Генерални директор "Жељезница РС" Драган Савановић каже да је у првом кварталу ове године остварен доста бољи резултат у односу на исти период прошле године захваљујући, прије свега, већим приходима од превоза и смањењу трошкова по основу плата и превоза, јер је смањен број радника.

Он је истакао да очекује да ће ова пословна година бити са мањим губитком кад је у питању дјелатност, али да би проблем могла да представља наплата затезних камата по кредиту за реконструкцију пруге.

- Ради се о кредиту који је подигла Влада и обавезала ЖРС да га враћају. Ми то из пословања не можемо враћати, па га враћа Влада, а нама зарачунава затезну камату. Само по том основу у прошлој години имали смо обавезу плаћања више од пет милиона КМ, а у овој години тај износ биће и већи - нагласио је Савановић.

Радници

"Жељезнице" су у првом кварталу ове године у просјеку запошљавале 3.420 радника, док су у истом периоду прошле године запошљавале 3.472 радника.

Савановић је рекао да се ради о природној флуктуацији.

- Та мјеста смо попуњавали из унутрашњих резерви и није било пријема нових радника - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана