Жељезнице ФБиХ: Пропала вишемилионска инвестиција, Кончаров воз се враћа у Загреб

Klix.ba
Жељезнице ФБиХ: Пропала вишемилионска инвестиција, Кончаров воз се враћа у Загреб

Сарајево - Модерни нископодни Кончаров воз након више од четири године проведене у БиХ, враћа се у Загреб његовом произвођачу. Резултат је ово јучерашњег договора министра промета и комуникација ФБиХ Енвера Биједића и представника Кончара у Загребу.

Модерни Кончаров воз испоручен је Федерацији крајем 2009. да би три године касније, уз помпезни догађај на којем је било више стотина званица, одвезао своју прву руту на релацији Сарајево - Мостар - Сарајево.

"Договорили смо се да вратимо воз Кончару, не због тога што не ваља, већ што није за наших пруга, што немамо заинтересираних људи да се превозе овим модерним возом и што немамо новца да га платимо. Катастрофа", каже министар Биједић за klix.ba.

Окарактерисан као почетак нове ере жељезничког транспорта у БиХ, нови Кончаров воз због неприлагођености шинама, доживио је потпуни фијаско и постао случај за надлежне тужитељске и полицијске органе.

"Воз је набављен на начин у којем нису испоштоване неке процедуре. Управа Жељезница ФБиХ је добила налог да скупи све документе о куповини воза и да се то процесуира. Предато је осам кривичних пријава против бивших управа предузећа. Направиће се комплетна информација о томе након чега ће бити донесени закључци и, вјерујем, договорни бити процесуирани", додаје Биједић, министар промета и комуникација ФБиХ.

У наредних седам дана требају се усагласити тачна Кончарова потраживања како би ФБиХ почела са отплатом беспотребне и пропале инвестиције.

"Не слажу се неке цифре код нас и код Кончара, разлика је неких 480.000 еура. Треба видјети шта су то наши претходници потписивали јер ми немамо неке документе потписане које они имају", тврди министар.

Подсјетимо, уговор о куповини Кончаровог воза потписан је 2008. за вријеме владавине премијера Неџада Бранковића. Владу Хрватске у овом случају тада је представљао Дамир Поланчец, потпредсједник Владе, који је касније оптужен за низ корупцијских афера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана