Жеља за побољшањем ситуације у индустрији жељезне руде

СРНА
Жеља за побољшањем ситуације у индустрији жељезне руде

Бањалука - Компанија "Израел инвестмент груп упутила је отворено писмо Влади Републике Српске у којем истиче да њена понуда није само куповина државног капитала у Рудницима жељезне руде /РЖР/ "Љубија" Приједор, него и жеља да се побољша ситуација у индустрији жељезне руде Републике Српске.

"Желимо да побољшамо ситуацију и у погледу рјешавања негативних аспеката /трансферне цијене, неплаћање дивиденди.../ насталих у посљедњих 10 година активности сектора жељезне руде у Српској, као и будућег најефикаснијег развоја ресурса жељезне руде Српске. Због тренутне компликоване ситуације тражили смо од Владе Српске метод непосредног одабира инвеститора", наводи се у отвореном писму, прослијеђеном Срни.

Због широког јавног и политичког интереса за ово питање, из ове компаније предлажу да се јавности Српске, као и међународној јавности, представе резултати сарадње на развоју ресурса жељезне руде Српске у форми отворене "собе података" на интернету, у виду архива свих скенираних докумената.

"То су комплетна понуда за куповину државног капитала у РЖР 'Љубија' Приједор са свим прилозима /45 милиона КМ - куповина акција, најмање 60 милиона КМ - инвестиција у развој, најмање 300 радних мјеста.../, резултати анализе активности у Приједору урађени од стручњака 'Израел инвестмент груп', гдје смо процијенили постојање штете начињене Српској и малим акционарима РЖР 'Љубије' /шест правних лица и 1.309 обичних људи који живе углавном у приједорској регији/ у износу од око 400 милиона америчких долара /тако да 20 одсто реалног износа дивиденди треба припасти малим акционерима 'Љубије'/, као и кореспонденцију са Владом", истиче се у писму.

Из ове компаније траже од Владе да објави протоколе састанака предсједника Републике Српске и Владе са делегацијама "Арселор Митала" у којима су "предсједник и Влада дуго времена изражавали незадовољство активностима заједничког предузећа 'Арселор Митал Приједор' и у којима су вршили притисак на 'Арселор Митал' да побољша ситуацију".

"С циљем добијања независног мишљења о овом питању, тражимо да Влада Српске потврди свој позив једном од свјетски реномираних независних ревизора 'Мекинси енд компани' због израде 'Due Diligence' са независном ревизијом активности РЖР 'Љубија' Приједор и заједничког предузећа 'Арселор Митал Приједор' за цијели период 2004-2013, а резултати 'Мекинси' извјештаја биће публиковани", наводи се у писму.

Из компаније истичу да је трошак овог посла процијењен на између 500.000 и 600.000 евра, а "Израел Инвестмент груп" предлаже да се трошак подијели 50 одсто на према 50 одсто између садашњег инвеститора "Арселор Митала" и потенцијалног новог инвеститора "Израел инвестмент групе", који ће платити сав трошак уколико садашњи инвеститор ову понуду одбије.

У отвореном писму се тражи од Владе Републике Српске да закаже генералну скупштину акционара РЖР "Љубија" како би имали отворену расправу са свим акционарима.

"Предлажемо и да се, чим Независни извјештај буде спреман, проведе отворена телевизијска дебата о теми 'Ресурси жељезне руде Републике Српске. Јуче. Данас. Сутра.' и дискусија у парламенту Српске уз учешће министра индустрије, енергетике и рударства Жељка Ковачевића, градоначелника Приједора Марка Павића, предсједавајуће Управног одбора заједничког предузећа 'Арселор Митал Приједор' Ане ван Јесендик , директора 'Арселор Митал Приједор' Младена Јелаче, директора РЖР 'Љубија' Боже Грбића, директора потенцијалног инвеститора 'Израел инвестмент групе' Евгени Зотова", додаје се у писму.

Предложен је и дневни ред дебате: "Јуче - Резултати активности индустрије жељезне руде Републике Српске 2004-2013"; "Данас - Дискусија о различитим концептима могућег развоја ресурса жељезне руде Републике Српске" и "Сутра - Нацрти Пословног и Инвестиционог плана за најмање три године 2014-2016", укључујући планирање нових истраживања ресурса жељезне руде, модернизацију производње с циљем побољшања квалитета руде, прогнозу количине и квалитета производње и продаје, процјену нових радних мјеста, прогнозу финансијских резултата, укључујући концесионе накнаде, таксе, социјалну одговорност инвеститора ресурса жељезне руде Српске, наводи се у писму које је потписао директор компаније Евгени Зотов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана