Зелик: Хитан план за Грчку

Агенције
Зелик: Хитан план за Грчку

Вашингтон - Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик упозорио је да Европа мора припремити хитан план за случај изласка Грчке из еврозоне, преносе агенције.

- Не можемо предвиђети исход грчких избора и да ли ће нова влада водити тешке преговоре за више субвенција радије него тражити да напусте еврозону - навео је Зелик у “Фајненшел тајмсу”.

Зелик каже да би љето 2012. могло да буде “језиви ехо” 2008.

- У овом кругу, дуг еврозоне замијенио је хипотеке као ризично инвестирање. Банке су под стресом. Депоненти још нису почели да бјеже, али почињу да џогирају - истакао је Зелик.

Грчки партнери у еврозони су фрустрирани, иако изгледа да још имају воље да понуде значајну помоћ како би избјегли убрзање кризе грчким напуштањем евра - ако се грчки лидери и јавност обавежу на одржив програм.

- Ако Грчка напусти еврозону посљедице је немогуће предвиђети, баш као што је и колапс Лемана имао непредвидиве посљедице. Лидери еврозоне морају да буду спремни. Неће бити времена за састанке нити за дискусије министара финансија о изласку из кризе. Када је на тржишту паника, инвеститори бјеже да спасу улагања, изазивајући веће пожаре – рекао је он.

Предсједник Свјетске банке наводи да неки сматрају да Европска централна банка може сузбити кризу ако до ње дође, али да разлике у виђенима одбора ЕЦБ повећавају сумњу да је у стању да одговори брзо, снажно и потпуно.

Зелик упозорава да ће се, уколико осване вијест о банкроту великих корпарација, зајмодавци повући.

- Када се финансијско тржиште уплаши,опасност често удари двије или три везе ланца финансирања - нагласио је он.

Зелик упозорава да зато лидери еврозоне морају да прате ризике ликвидности у корпоративним сектору.

- Ако банке добију хитну помоћ, њихови руководиоци морају да обезбиједе да њихови клијенти буду снабдјевени кешом – истакао је Зелик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана