Због самовоље Јашаревића блокирана Комора

Марина Чигоја
Због самовоље Јашаревића блокирана Комора

БAЊAЛУКA - Накарадни правилници у Спољнотрговинској комори БиХ дали су могућност смијењеном генералном секретару ове институције Фаруку Јашаревићу да спроводи самовољу и радећи мимо закона блокира рад Коморе, рекао је “Гласу Српске” предсједник СТК Бруно Бојић.

Управни одбор Спољнотрговинске коморе БиХ смијенио је 26. јануара Јашаревића због повреда радних дужности, али је он и поред тога наставио да ради, узео печате Коморе, и чак забранио улазак у зграду новоименованом в. д. генералног секретара Ивану Мандићу и његовом замјенику Велибору Пеулићу.

Бојић каже да је у уторак послао и другу  ургенцију Тужилаштву БиХ, које води цијели случај, како би се ова ситуација што прије ријешила и стање у Комори вратило у законске оквире.

- Нама су узурпирани печати и онемогућен рад. Одлуком УО Јашаревић је именован на позицију генералног секретара и одлуком истог тог УО је и смијењен. Законом и Статутом Коморе је предвиђено да УО бира и разрјешава дужности генералног секретара, тако да је његова смјена потпуно легална. Јашаревић је морао да испоштује ту одлуку, а ово што он тренутно ради не може се назвати никако другачије него самовоља - казао је Бојић.

Коментаришући то што је Јашаревић новоизабраном генералном секретару и његовом замјенику забранио улазак у зграду СТК у Сарајеву, Бојић је рекао да је то жалосно.

- Против тога сам покренуо поступак код полиције и очекујем да се то што прије ријеши. Без обзира на Фарука Јашаревића и оне који га подржавају, Спољнотрговинска комора ће наставити да ради - нагласио је Бојић.

Предсједник УО СТК БиХ Нихад Имамовић рекао је да је Јашаревић једногласно смијењен са дужности због непоштовања одлука Управног одбора и чињенице да је мимо одлуке УО одобрио око 600.000 марака за замјену прозора у Комори.

- Постоје и друга сазнања о Јашаревићевом незаконитом трошењу новца, али о томе ће оцјену дати ревизија - рекао је Имамовић.

Јашаревић тврди да су Мандић и Пеулић још у новембру 2010. године изабрани за замјенике генералног секретара супротно одредбама Закона о СТК БиХ и да је он покренуо судски спор.

Јашаревић је рекао да је цијели предмет на суду и да не жели  ништа да коментарише.

Нови печати

Бруно Бојић је рекао да ће у договору са предсједником УО и потпредсједницима Коморе покренути поступак поништавања печата које је Јашаревић украо и израдити нове печате.

- Невјероватно је да се неко може на овакав начин понашати и блокирати рад институције - казао је Бојић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана