Због поплава слиједи пад производње и БДП-а

С. Тадић, М.Чигоја
Због поплава слиједи пад производње и БДП-а

БAЊAЛУКA - Због великих поплава у Републици Српској доћи ће до значајног пада индустријске производње, посебно у прехрамбеној индустрији и у оним областима гдје је изазвана директна штета на индустријским капацитетима, на инфраструктури и на самим постројењима. Као директна посљедица пада производње, која би могла да ослаби за неколико десетина процената, може да се очекује и пад бруто друштвеног производа РС (БДП), сматрају економисти.

Иако индустријска производња у РС биљежи од почетка године константан раст, у мају ове године већа је за 16,6 одсто у односу на април, а у односу на исти мјесец лани већа је за 12,1 одсто, док је у односу на просјечну мјесечну производњу из прошле године већа за 11,9 одсто, економисти сматрају да ће недавне поплаве неминовно довести до пада производње.

Наводе да индустрија неће пасти на прошлогодишњи ниво или отићи у минус, али да ће се већи дио сировина који се користи у производном процесу надокнадити из увоза.

Стручњаци сматрају да би пад индустријске производње могао да буде и до 40 одсто.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске "СЊОТ" Саша Грабовац каже да ће поплаве утицати на читав ланац у индустрији, од пада производње сировина, прераде, до повећања увоза, али да је о постоцима још рано говорити.

- Пољопривредне површине су поплављене, што ће утицати на принос, а самим тим и на прехрамбену индустрију која је једна од основних привредних грана у Српској. С обзиром на то да ће се смањити пољопривредна производња, имаћемо сировине које ће бити скупље јер ће се увозити. Иако имамо велики увоз, сада ће се он још више повећати да би се надокнадили губици - истакао је Грабовац и додао да ће све то утицати на спољнотрговински дефицит.

Грабовац је нагласио да ће пад производње сигурно утицати и на бруто друштвени производ.

- Тешко је предвидјети како и у коликом проценту, тек ће о томе моћи да се говори послије свеобухватне процјене штете, што је обиман посао и захтијева вријеме - истакао је Грабовац.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић сматра да ниво индустријске производње неће бити негативан.

- Ипак, сада нам је био потребан много бржи раст, тако да ће због новонастале ситуације сигурно доћи до пада индустријске производње - рекао је Јакшић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да ће због штете у пољопривреди доћи до већег степена различитих интервенција у пољопривреди, што ће утицати и на остале привредне гране.

- Треба прво направити процјене и билансе штете, а онда направити процјену какав би то одраз могло имати на БДП, а сигурно је да ће негативних посљедица бити - истакао је Ђурић и додао да се штета може умањити ако се финансијски брзо интервенише.

Према подацима Министарства финансија РС, реална стопа БДП-а 2006. године у РС износила је 5,8 одсто, 2007. године 6,7 одсто, у 2008. раст БДП-а износио је 6,2 одсто, док је у 2009. години БДП имао нулту стопу раста. Према овим подацима, РС је имала највећу стопу раста БДП-а на западном Балкану.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић казао је раније да је Влада РС одобрила реалокацију 20 милиона марака у економско-социјалну компоненту Развојног програма РС, према програму стабилизације локалних заједница угрожених временским непогодама.

Грабовац сматра да ће издвајање средстава из Развојног програма за поплавама угрожене локалне заједнице смањити улагања у развојне активности и инфраструктуру.

- Поред тога што ће се смањити индустријска производња, смањиће се и инфраструктурни радови и све оно за шта су средства из Развојног програма била намијењена. Од Владе РС зависи како ће направити прерасподјелу тих средстава - казао је Грабовац.

Власник фирме "Гранит" из Челинца која се бави дрвопрерађивачком дјелатношћу, а која је потпуно поплављена усљед недавног невремена, Средоје Божић рекао је да не зна када би могао почети са поновном производњом.

- Поред тога што је вода однијела сировине, велика штета је и на постројењима, тек чистимо машине, припремамо их за монтажу и ремонт. То су аутоматске машине које су овом приликом поплављене, тако да не знамо колико ће њих уопште и прорадити - рекао је Божић.

Осигурање

Саша Грабовац сматра да је крајње вријеме да се почне размишљати колико је друштвено корисно да привредници и државне институције осигуравају имовину.

- Овогодишње поплаве треба да буду повод да се о томе интензивније размишља. Наравно да то проузрокује додатне трошкове, али од велике је користи, поготово за пољопривредне произвођаче. Тешко да држава може намирити сву штету, помоћи ће свима помало, али то на крају неће бити довољно да се надокнади сва штета - истакао је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана