Због по­ја­ча­них ге­опо­ли­ти­чких тен­зи­ја рас­ту ци­је­не наф­те и зла­та

Глас
Због по­ја­ча­них ге­опо­ли­ти­чких тен­зи­ја рас­ту ци­је­не наф­те и зла­та

ЛОН­ДОН, ЊУЈОРК - Наф­та је у пе­так на гла­вној европ­ској бер­зи у Лон­до­ну ври­је­дје­ла ви­ше од 121 до­лар за ба­рел, на кра­ју се­дми­це у ко­јој су ци­је­не осно­вне енер­гет­ске си­ро­ви­не уве­ћа­не око шест од­сто, усљед по­ја­ча­них ге­опо­ли­ти­чких тен­зи­ја по­сле вој­ног су­ко­ба Ру­си­је и Гру­зи­је.

У закљу­чном по­сло­вању на дру­гој ин­ди­ка­ти­вној бер­зи, у Њујор­ку, наф­та је, у је­дном тре­нут­ку, у чет­вртак ври­је­дје­ла ви­ше од 122 до­лар за ба­рел, а раст ци­је­на зла­та и дру­гих стра­те­шких ме­та­ла мо­гао би, у овој се­дми­ци, да бу­де ре­кор­дан у про­те­кле 33 го­ди­не, пре­но­си Та­нјуг.

Рој­тер­сов ин­декс 19 нај­ва­жни­јих ви­тал­них си­ро­ви­на уве­ћан је од по­не­дјељка до чет­вртка 6,2 од­сто.

Ја­чање тен­зи­ја, због рус­ко-гру­зиј­ског кон­фли­кта ути­ца­ло је да ове се­дми­це наф­та пос­ку­пи нај­ви­ше у ми­ну­ла два мје­се­ца, на­во­ди се у аген­циј­ским из­вје­шта­ји­ма са Лон­дон­ске бер­зе.

Наф­та је ове го­ди­не ре­кор­дно ври­је­дје­ла 11. ју­ла - 147,27 до­ла­ра за ба­рел, али је у на­ре­дних пет се­дми­ца по­јеф­ти­ни­ла ви­ше од 20 од­сто.

Скок ци­је­не зла­та у пе­так, за 22,7 до­ла­ра по фи­ној ун­ци (31,1 грам), или 2,8 од­сто, на 833 до­ла­ра, та­ко­ђе је посљеди­ца све ја­чих гло­бал­них ге­опо­ли­ти­чких тен­зи­ја, али и па­да кур­са до­ла­ра пре­ма кор­пи ва­лу­та шест нај­ве­ћих аме­ри­чких трго­вин­ских пар­тне­ра.

Рас­ту­ће ци­је­не наф­те, зла­та и дру­гих стра­те­шких си­ро­ви­на су ди­је­лом и посљеди­ца даљег за­ош­тра­вања по­ли­ти­чких одно­са Мос­кве и Ва­шин­гто­на по­сли­је одлу­ке СAД да у Пољској ин­ста­ли­ра еле­мен­те про­ти­вра­ке­тног шти­та, ко­ји је, пре­ма оцје­ни рус­ких зва­ни­чни­ка, “упе­рен про­тив њихо­ве земље”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана