Због пада евра слиједе поскупљења

Марина Чигоја
Због пада евра слиједе поскупљења

БAЊA ЛУКA - Због пада евра на свјетском тржишту, који је јуче имао најнижу вриједност у односу на амерички долар у посљедње четири године, становници Републике Српске могу да очекују нова поскупљења, прије свега горива и гаса, сматрају економисти.

За један евро јуче је плаћано нешто више од 1,2 долара. Заједничка европска валута у посљедња два мјесеца налази се у снажном паду према долару због проблема које еврозони стварају дугови Грчке, Португалије и Шпаније. Све више аналитичара очекује даље слабљење евра, које би крајем године могло да доведе до изједначавања са доларом.

Професор Економског факултета у Бањој Луци Вујо Вукмирица каже да се због пада евра у односу на долар сигурно може очекивати даља несигурност на тржишту.

- Грчки дуг је пореметио тржишне токове валута, прије свих евра, који ће врло тешко вратити повјерење изгубљено у посљедњих неколико мјесеци. Aко евро и даље буде падао у односу на долар сигурно се може очекивати повећање цијена енергената у РС, јер су њихове цијене у цијелом свијету везане за долар   - казао је Вукмирица

Додао је да у и наредном периоду постоји могућност од даљег пада евра.

- Сигурно је да ће и страни инвеститори бити обазривији због оваквих прилика на тржишту, што је веома негативно за Републику Српску - казао је Вукмирица.

Први замјеник директора "Оптима Групе" Славко Шћепановић рекао је да пад евра и те како утиче на повећање цијена горива, с обзиром на то да се цијена нафте веже за долар.

- Цијене нафте и нафтних деривата се објављују у доларима и без обзира на пад цијена нафте на тржишту у посљедње вријеме, промјена курса евро/долар то је неутралисала. С обзиром на то да смо тржиште које "ради" у еврима, свака промјена курса увелико утиче на цијену и изазива повећање цијена. Тако је и код нас и у Европи - казао је Шћепановић.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Љубомир Клинцов рекао је да пад евра може утицати на цијену горива, док за остале производе за сада нема опасности од поскупљења.

Мјере

Aналитичари упозоравају да упркос томе што су велике суме новца намијењене помоћи земљама чланицама еврозоне, потребно је предузети додатне мјере штедње, које би смањиле  буџетске дефиците и нагомилана дуговања. Економисти упозоравају да већ сада нестабилност евра утиче на цијелу Европу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана