Због опрезивања дивиденди предузећа из Федерације селе у Српску?

Срна
Због опрезивања дивиденди предузећа из Федерације селе у Српску?

Сарајево - Ако Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ уведе опорезивање дивиденди, односно дијела добити дионичарског друштва који се исплаћује власницима дионица и власницима предузећа, постоји могућност да се дио предузећа из Федерације пресели у Републику Српску, у којој не постоје опорезивање дивиденди, као ни порез на камату, рекао је директор Сектора за економске и правне послове у Привредној комори ФБиХ Жељко Рагуж.

Рагуж најављује овакав сценарио, подсјећајући да је Влада Федерације у Нацрту закона о порезу на доходак предложила увођење опорезивања дивиденди, прихода од капиталне добити, па чак и камата на штедњу у банкама.


Оцјењујући да предложена рјешења нису добра, Рагуж је рекао да би опорезивање ових прихода могло проузроковати пребацивање сједишта компанија из ФБиХ у Републику Српску.

„Предложени закони дестимулишу штедњу и инвестиције, а увођење опорезивања дивиденди негативно би дјеловало на ионако замрло тржиште капитала“, рекао је Рагуж, а преноси данашњи загребачки „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

Нацртом закона о пореза на доходак предвиђено је да би опорезивања дивиденди ослобођени били Централна банка БиХ, институције БиХ, Федерације и кантона те локалне самоуправе.

Опорезивање добити не би било примјењивано ни на вјерске заједнице, политичке странке, синдикате, разна удружења, добровољна ватрогасна друштва, спортске и туристичке савезе, хуманитарне организације те још неке правне субјекте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана