Инспектори у Шипову процјењују штету након помора шест тона рибе

Јана Кезић
Инспектори у Шипову процјењују штету након помора шест тона рибе

ШИПОВО - Републички инспектор данас је на терену у Шипову како би процијенио штета масталу након помора рибе.

На локацији Воларица из рибњака "Тропик рибарства", извучено је око шест тона угинуле рибе, након што су падавине активирале шумске потоке који су нанијели муљ и земљу у ријеку Воларицу.

Материјална штета се процјењује између 60.000 - 75.000 марака, а како се ради о млађи пастрмке просјечне тежине око 80 грама, процјена је да је угинуло око 60 до 70 хиљада комада рибица.

Директор "Тропик рибарства" Зоран Тепић за "Глас Српске" је рекао да су се бујични потоци са великом количином муља слили у Воларицу и за кратко вријеме све то стигло је у рибњак гдје је дошло до угинућа млађи калифорнијске пастрмке.

- Извучено је већ око четири тоне угинуле рибе - рекао је јуче Тепић.

Огроман проблем је, појашњава он, што су неповољне временске прилике и даље у најави због чега стрепе од још веће катастрофе.

- Посљедице огромне количине падавина, нажалост, трпе сви од грађана до пољопривредних произвођача. Бујичне воде брзо дођу и оду, али штета коју оставе иза себе је огромна. Прије неколико дана су се исто излиле и имали смо угинућа, али штета је била вишеструко мања - рекао је Тепић.

Нагласио је да оваква катастрофа није забиљежена ни 2014. године, када су биле велике поплаве.

- Познат је узрок угинућа рибе, односно није дошло до појаве неке болести и као такав овај случај смо пријавили надлежном ветеринару, који води рачуна о здрављу рибе на нашим рибњацима, а обавијештен је и општински ветеринарски инспектор из Мркоњић Града. Обавезни смо да све пријавимо и надлежном Републичком ветеринарском инспектору - рекао је Тепић.

Према његовим ријечима, угинула риба је сакупљена на адекватан начин.

- Имамо термо шкафове који служе за адекватно складиштење угинуте рибе до одвоза на депонију. Сва та риба није употребљива и штета је потпуна. Очекујемо од надлежног министарства, као и од Привредне коморе подршку која до сада није изостајала - рекао је Тепић и нагласио како вјерује да ће им и овај пут изаћи у сусрет и помоћи.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић за "Глас" је потврдио да је ресорно министарство примило допис и да је у току утврђивање околности настанка и износа штете.

- У току седмице очекујемо од надлежних служби извјештај и онда ћемо одреаговати - рекао је Минић.

Појаснио је да у правилнику има дио који се односи на подршку рибарству, али и дио који се односи на помоћ при штетама.

- Још не знамо да ли ће сва штета бити намирена, али након утврђивања видјеће се шта је нужно и потребно за рехабилитацију како би надокнадили бар дио да би рибњак могао поново профункционисати - рекао је Минић.

Додао је да скоро нема локалне заједнице у којој није дошло до проблема које су створили бујични потоци и површинске воде.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана