Због једне грешке остали без милијарди

index.hr
Због једне грешке остали без милијарди

Загреб - Бизнис инсајдер објавио је листу људи који су због једног погрешног потеза остали без великог богатства, преноси портал Index.hr

Понекад би било лијепо имати кристалну куглу и завирити у будућност. Тако бисмо знали да ли је одлука коју ћемо управо донијети добра или велика грешка. Технолошка индустрија пуна је прича људи који су се могли да се обогате, али један погрешан потез у право вријеме коштао их је милијарде долара.

Бизнис инсајдер објавио је листу људи који до дана данашњег вјероватно жале због те једне погрешне одлуке.

Нолан Башнел

Башнел је оснивач компаније "Атари". Био је један од првих шефова Стива Џобса. Имао је прилику да инвестира 50.000 долара у Џобсову компанију "Епл". Да је то учинио био би власник трећине "Епла", компаније чија се вриједност данас процењује на невјероватних 489 милијарди долара.

Роналд Вејн

Још један човек на листи који није увидио потенцијал "Епла". Био је трећи суоснивач "Епла", а свој удио од 10 одсто продао је двије недеље након почетка рада компаније за 800 долара. Добио је и додатних 1.500 долара јер се одрекао свих права на власништво. Да је задржао својих 10 одсто данас би имао богатство од 40 милијарди долара.

Џо Грин

Грин је током студија био цимер Марка Закерберга. Заједно су направили страницу Фејсмеш (Facemash) због које су упали у невоље. Када је Марку била потребна помоћ око покретања Фејсбука, Гринов отац одговорио је Џоа од новог пројекта са Закербергом. Уласком у бизнис имао би најмање пет одсто власништва у Фејсбуку и богатство од седам милијарди долара.

Дејвид Кован

Кован је пропустио прилику да уложи мало новца у Гугл. Његова пријатељица Сузан Војицки изнајмљивала је Лерију Пејџу и Сергеју Брину гаражу у којој су отворили прву канцеларију Гугла. Сузан је наговарала Кована да се сретне са њима, али он је упорно избjегавао гаражу и сусрет с оснивачима Гугла.

Кевин Роуз

Роуз је 2012. продао своју страницу Диг (Digg) компанији "Бетаворкс" за 500.000 долара. Ово није занемарљив износ, али неколико година раније Роуз је одбио понуду Гугла који му је за страницу нудио чак 200 милиона долара.

Џери Јанг

Главни извршни директор Јахуа је 2009. године одбио да прода овај претраживач Мајкрософту за 44,6 милијарди долара. Многи дионичари били су незадовољни због ове одлуке, жељели су продају Јахуа, а компанија је због ове одлуке дуго била у проблемима.

Џејмс Алтушер

Алтушеров партнер је 2000. године предложио Џејмсу да за милион долара купе 20 одсто Гугла. Алтушер му је одговорио: "Претраживачи? Зар нису сви мртви?". Његов партнер јавио се Гуглу и објаснио им како та прилика није довољно велика за њих. Алтушер и данас ту одлуку назива најгорим потезом у историји ризичног капитала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана