Због хипотека Влада не може до Јелшинграда

Драгана Келеч
Због хипотека Влада не може до Јелшинграда

БAЊAЛУКA - Због "отворених" хипотека, међу којима и она од 2,4 милиона марака предузећа "Еуромотор", Влада Републике Српске још увијек не може да преузме имовину, нити да ријеши питање радника Фабрике алатних машина "Јелшнград" из Бањалуке.

Стечајни управник у овом предузећу Aлекса Њежић каже да је Влада уплатила новац и измирила све обавезе потребне за преузимање "Јелшинграда", али да коначни улазак у посјед предузећа коче "отворене" хипотеке.

- Окружни суд у Бањалуци још од маја ове године није донио никакво рјешење на жалбе, које је ФAМ "Јелшинград" уложио на потраживања. Имовина предузећа оптерећена је хипотеком, због чега не може бити направљен диобни биланс како би се ишло у потписивање уговора са Владом - казао је Њежић.

Он је нагласио да су дуговања према радницима "Јелшинграда" износила око 8,5 милиона, од чега је исплаћено 1,2 милиона марака по вишем исплатном реду, док ће се по окончању хипотеке кренути у општи исплатни ред.

Представници бивших радника предузећа од суда траже што хитније рјешавање предмета који коче ревитализацију у "Јелшинграду".

Портпарол Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Aлександра Вукашиновић рекла је да се од стечајног управника очекује да заврши свој дио обавеза у вези са растерећењем имовине предузећа, како би Влада РС могла да уђе у посјед фирме, коју је купила на другом јавном надметању, које је одржано 14. октобра ове године.

- Влада РС куповином ФAМ "Јелшинград" на себе је преузела обавезу одржавања постојеће регистроване дјелатности, производњу алатних машина уз могућност увођења нових привредних дјелатности, запошљавање радника и одржавање производње - рекла је Вукашиновићева.

Купац

Бањалучко предузеће ФAМ "Јелшинград", чија је имовина процијењена на 24 милиона марака, купила је Влада Српске за 8.230.000 марака. Купац се обавезао да у идућих пет година настави основну дјелатност предузећа и да има најмање 100 запослених, од чега 60 радника који су раније радили у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана