Због дуга УИО РС ће блокирати БиХ

Ведрана Кулага
Због дуга УИО РС ће блокирати БиХ

БAЊAЛУКA - Република Српска ће блокирати све процесе одлучивања о фискалним питањима у БиХ због дуга Управе за индиректно опорезивање (УИО) према Српској од 70 милиона марака.

Рекао је ово у петак предсједник РС Милорад Додик и нагласио да је евидентно да УИО Српској у континуитету дугује 70 милиона марака.

- То је новац који обезбјеђује нашу солвентност и ликвидност на дневном нивоу тако да ћемо блокирати све процесе одлучивања о фискалним питања - нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска прије три године, због немогућности да наплати 13 милиона марака, поднијела тужбу суду, који још није ријешио то питање.

- Тај новац није споран, али оперативно оно што ФБиХ узме и прогута не може да врати јер је буре без дна које нема новца. БиХ само чини штету Српској и имамо мало користи од БиХ - рекао је Додик.

Он је подсјетио и на дуг ФБиХ према РС за исплату пензија зарађених у Федерацији и истакао да Српска исплаћује пензије зарађене у ФБиХ за 26.000 пензионера, што од рата до данас износи више од 500 милиона и што РС сваког мјесеца кошта око десет милиона марака.

- Недавно је предсједник Српског грађанског вијећа из Тузле рекао да Срби који се врате у тај град поново одлазе јер не могу да ријеше питање статуса у Пензионом фонду у ФБиХ без обзира на то што су у праву. Значи, неко организовано не жели да преузме обавезе - поручио је Додик.

Одговарајући на питање новинара о проблемима у Фонду ПИО РС, Додик је рекао да то није спорно и да треба имати у виду да РС своје становнике не жели да остави на цједилу.

Одлука о расподјели новца од индиректних пореза усвојена је 2008. године, а Републици Српској припада нешто више од 32 одсто прикупљеног ПДВ-а.

Новац се дијели на основу крајње потрошње, односно на основу тога гдје је плаћен ПДВ. Судећи према извјештају УИО, РС је у појединим мјесецима прошле године повећала крајњу потрошњу чак и до три одсто, што је и довело до тога да јој сада припада знатно више новца од прикупљеног ПДВ-а, пренијеле су агенције.

Приједлог

Одјељење за макроекономске анализе Управног одбора УИО израдило је приједлог одлуке на основу које би РС требало да добије више новца него што јој је прошле године пребачено са јединственог рачуна на којем се прикупља новац од ПДВ-а.
Приједлог ће се ускоро наћи пред члановима УО УИО, али због успореног процеса формирања власти на нивоу ФБиХ и БиХ још је неизвјесно када ће бити донесена одлука о томе, јавиле су агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана