Завршно рочиште, епилог у новембру

Марина Чигоја
Завршно рочиште, епилог у новембру

Бањалука - Пресуда по тужби бањалучке фирме "Еуромотор" коју је поднијела против бившег ФAМ "Јелшинград" у стечају биће донесена 2. новембра када ће суд одлучити да ли ће "Еуромотору" бити признато право хипотекарног повјериоца, чиме би његова потраживања била намирена у цијелости или ће му се само признати право општег исплатног реда чиме би добио дио потраживања.

"Еуромотор" потражује од "Јелшинграда" 2,429 милиона КМ по основу хипотеке коју је откупио од бивше Бањалучке банке.

На завршном рочишту које је јуче одржано у Окружном привредном суду у Бањалуци заступник "Еуромотора" Зоран Бубић тражио је да се овој фирми призна хипотекарно право, које је претходно стечајни управник бившег "Јелшинграда" Aлекса Њежић одбио. С друге стране, заступник "Јелшинграда" Љиљана Стајић рекла је да "Еуромотор" по закону не може бити намирен по основу хипотекарног права, јер у вријеме отварања стечаја није био уписан у земљишне књиге, већ Бањалучка банка, која је имала хипотеку на зграду "Јелшинграда".

Њежић је рекао да очекује да ће тужба "Еуромотора" бити одбачена и пресуда донесена у корист "Јелшинграда".
- "Еуромотор"  се у оквиру овог стечајног поступка пријавио и као разлучни повјерилац и као повјерилац општег исплатног реда. Ја сам у складу са Законом о стечајном поступку РС њихова потраживања у потпуности признао у општем исплатном реду, јер у расположивој документацији приликом отварања стечаја они нису били разлучни повјерилац - истакао је Њежић.

Директор "Еуромотора" Гостимир Иванковић истакао је да је ово предузеће поднијело тужбу зато што стечајни управник није прихватио пријаву потраживања "Еуромотора" у складу са законом.

- Стечајни управник није оспорио потраживања "Еуромотора" по основу кредита у износу од 2,429 милиона, али је из њему знаних разлога то сврстао у општи исплатни ред - казао је Иванковић.

Бивши радник "Јелшинграда" Жељко Вујатовић каже да је вјештак јуче потврдио оно што су радници све вријеме говорили, а то је да је хипотека била само на згради у којој се "Еуромотор" налази и да она није била предмет стечаја.

- Они су заиста купили једну халу "Јелшинграда", али сада траже да им се призна право као хипотекарном повјериоцу на управну зграду "Јелшинграда" на коју нигдје у документима не постоји хипотека - казао је Вујатовић и подсјетио да је са депонованог рачуна у суду већ скинуто око 1,890 милиона КМ у корист "Еуромотора" иако поступак још није завршен.

Полиција РС је прошле седмице против Гостимира Иванковића, судије Основног суда Бањалука Небојше Пејовића, земљишно књижног референта у овом суду Војина Шукала и адвоката Зорана Бубића поднијела пријаву Окружном тужилаштву у Бањалуци, у којој се наводи да су злоупотребом службеног положаја и овлашћења омогућили фирми "Еуромотор" да незаконито скине 1,86 милиона милиона са рачуна некадашњег бањалучког привредног гиганта ФAМ "Јелшинград" у стечају.

Блокада имовине

Јединица за финансијске истраге Министарства унутрашњих послова РС због незаконитости у "случају Јелшинград" блокирала је прошле седмице имовину директора фирме "Еуромотор" Гостимира Иванковића вриједну око 900.000 марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана