Завршетак припремних радова у мају

СРНА
Завршетак припремних радова у мају

Бањалука - Припремни радови на изградњи Хидроелектране /ХЕ/ “Дабар”, који подразумијевају водовод, далековод и приступне путеве, требало би да буду завршени у мају наредне године ако то дозволе временске прилике, изјавио је Срни директор ове хидроелектране Радивоје Братић.

Братић је рекао да у јануару наредне године треба да буде завршен главни пројекат доводног тунела дугог око 12 километара који се, како наводи, налази на критичном путу изградње објекта.

Он је прецизирао да тунел има свијетли отвор 4,6 метара и инсталисани протицај од 55 метара кубних у секунди.

“Радови на приступним путевима на највећем дијелу путних праваца теку планираном динамиком, осим на дионици између Дивина и Зовог Дола”, рекао је Братић.

Он је додао да главни пројекат за све објекте хидроенергетског постројења треба да буде готов до 15. априла наредне године, како је и предвиђено уговором од 12. августа ове године.

Према ранијим најавама, “ХЕ Дабар” ће на мрежи бити почетком 2017. године, а студија изводљивости је показала да ће изградња овог гиганта бити најисплативији пројекат подсистема “Горњи хоризонти”, не само због производње електричне енергије, већ и због тога што ће вода бити додатно прерађивана и произвођена електрична енергија.

Процјењује се да би се, реализацијом “ХЕ Дабар”, инсталисане снаге око 160 мегавата, годишње могао произвести око 251 гигават-часова електричне енергије, без низводних ефеката.

Седамдесет одсто оснивачког капитала за концесионо предузеће “ХЕ Дабар” обезбјеђује предузеће “Хидроелектране на Требишњици”, а 30 одсто “Електропривреда Републике Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана