Завршена изузетно лоша пчеларска сезона

Срна
Foto: Архива

НОВИ ГРАД - Предсједник Друштва пчелара Нови Град Милош Оџић рекао је данас Срни да је завршена изузетно лоша пчеларска сезона - приноси меда су минимални или их уопште нема, односно, кошнице су празне.

Оџић је указао да се пчеларска сезона завршава крајем јула, кад пчелари сумирају резултате.

"Пчеларска сезона, другу годину заредом, протекла је у екстремним условима. Према подацима са терена, приноси меда неће омогућити исхрану пчела. Дио пчелара уопште нема приноса. Тамо гдје има приноса - то је максимално пет килограма по пчелињем друштву", рекао је Оџић.

Он је навео да су пчелари, због кише и ниске температуре ваздуха, били присиљени да обезбјеђују храну пчелама до јуна.

"То свакако није добро јер су пчеле навикле да главнину хране прикупљају у природи. Због ситуације, пчелари у августу треба да обаве детаљан преглед кошница, оцијене стање и количину хране која је на минимуму или је нема, те да интервенишу како би храна била надомјештена", навео је Оџић.

Према његовим ријечима, током овог мјесеца обављају се завршни послови третирања на присуство варое, која је у експанизији због високе температуре ваздуха.

Оџић је нагласио услови у којима је неопходно обезбијеђивати вјештачку храну негативно утичу на генетику пчела и повећавају могућност појаве немоза.

"Прошле године било је случајева да су наши пчелари изгубили и до једне трећине пчелињих друштава. За ову годину податке ћемо знати до краја године", рекао је Оџић.

Он је рекао да је у Друштву пчелара 29 чланова, који имају 2.621 кошницу, те да су сви пчелари у систему општинских и републичких подстицаја.

Оџић је рекао да подстицаји, у годинама као што је ова, нису довољни да покрију трећину трошкова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана