За­вршен сте­чај у Ча­ја­вец елек­тро­ме­ха­ници

Милка Милуновић
За­вршен сте­чај у Ча­ја­вец елек­тро­ме­ха­ници

БAЊA ЛУ­КA - Посљедњом ди­обом при­хо­да ос­тва­ре­них про­да­јом имо­ви­не “Ча­ја­вец елек­тро­ме­ха­ни­ка”, по­сли­је три го­ди­не за­вршен је сте­чај у овом пре­ду­зе­ћу.

Ку­пац пре­ду­зе­ћа Сло­бо­дан Ђур­чић ко­ји је на ли­ци­та­ци­ји одржа­ној у апри­лу 2007. го­ди­не у Осно­вном су­ду у Бањој Лу­ци, пла­тио 3,5 ми­ли­она КМ за не­по­кре­тнос­ти фа­бри­ке, изја­вио је да је пу­ну ци­је­ну пла­тио у за­кон­ском ро­ку и да је осно­вао но­во пре­ду­зе­ће под на­зи­вом “Но­ва елек­тро­ме­ха­ни­ка”.

Ин­фор­ма­ци­ју о ис­пла­ти по­вје­ри­ла­ца пот­врдио је ди­ре­ктор бив­ше и са­дашње “Елек­тро­ме­ха­ни­ке” Че­до Ву­чић.

- Ис­пла­ће­но је око 50 од­сто оба­ве­за пре­ма ра­дни­ци­ма и ос­та­лим по­вје­ри­оци­ма ко­ји­ма је фир­ма ду­го­ва­ла 13.633.737 ма­ра­ка. Ви­ше од 300 ра­дни­ка “Елек­тро­ме­ха­ни­ке”, ко­ји су у сте­ча­ју ос­та­ли без по­сла увршће­но је у про­грам Со­ци­јал­ног збрињавања ра­дни­ка и њима је на тај на­чин обе­зби­је­ђе­но по­ве­зи­вање ра­дног ста­жа - ре­као је Ву­чић.

Он сма­тра да је ку­пац испо­што­вао све оба­ве­зе из закљу­чка о про­да­ји и да је сте­чај у “Елек­тро­ме­ха­ни­ци” ус­пје­шно за­вршен.

- У скла­ду са пла­ном ре­ор­га­ни­за­ци­је у сте­ча­ју, при­ли­ком ку­по­ви­не фа­бри­ке и одлу­ком Скуп­шти­не по­вје­ри­ла­ца, пре­узео сам оба­ве­зу одржа­вања прои­зводње и за­пошљавања 125 бив­ших ра­дни­ка не­ка­дашњег пре­ду­зе­ћа “Ча­ја­вец елек­тро­ме­ха­ни­ка”. Ове оба­ве­зе ис­ти­чу у апри­лу 2009. го­ди­не - ре­као је Ђур­чић.

На­гла­сио је да но­воо­сно­ва­на фир­ма “Но­ва елек­тро­ме­ха­ни­ка” не­ма ни­ка­кве ве­зе са ста­рим пре­ду­зе­ћем што искључу­је оба­ве­зу пла­ћања би­ло ка­квих ду­го­ва пре­ма ра­дни­ци­ма и дру­гим  по­вје­ри­оци­ма.

Ис­та­као је да је за­до­вољан ор­га­ни­за­ци­јом прои­зводње, на­по­мињући да ра­дни­ци “Но­ве елек­тро­ме­ха­ни­ке” има­ју ре­до­вне пла­те и упла­ћу­ју им се до­при­но­си за пен­зиј­ско и ин­ва­лид­ско оси­гу­рање.

Дел­та трејд

Сте­чај у “Елек­тро­ме­ха­ни­ци” отво­рен је 17. фе­бру­ара 2005. го­ди­не и по­че­тна ври­је­дност фа­бри­ке би­ла је 21.725.000 КМ. У ју­лу 2006. го­ди­не про­да­та је за 4,8 ми­ли­она КМ вла­сни­ку фир­ме “Дел­та трејд” Мла­ђи Но­ва­ко­ви­ћу, али по­што он у за­кон­ском ро­ку ни­је упла­тио но­вац, по­но­во је ра­спи­са­на ли­ци­та­ци­ја.  

Ђур­чић је ре­као да је “Дел­та треј­ду” дао рок до 1. сеп­тем­бра да се исе­ли из кан­це­ла­ри­је ко­ју су ко­рис­ти­ли у не­ка­дашњој “Елек­тро­ме­ха­ни­ци”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана