Завршен ремонт опреме у ХЕ Бочац

Тања Милаковић
Завршен ремонт опреме у ХЕ Бочац

БAЊA ЛУКA - Ремонт агрегата и опреме у Хидроектрани "Бочац" у Мркоњић Граду завршен је прије неколико дана и она послије два мјесеца поново ради пуним капацитетом.

Рекао је ово јуче поводим обиљежавања "Дана отворених врата" и пријема за сараднике руководилац "Бочца" Младенко Ђаковић. Он је казао да је овогодишњи ремонт био захтјевнији и обимнији него протеклих година, али то није утицало на ниво воде у акумулацији, нити су то осјетили крајњи корисници електричне енергије у домаћинствима.

- Уграђена је нова опрема тамо гдје је то било потребно, преконтролисани су дијелови машина који раде под водом, те је обављена ревизија далеководних поља, а поправљени су и склопни апарати - рекао је Ђаковић.

Капацитети електране, каже Ђаковић, износе два пута по 55 мегавата, а годишња производња 273 милиона киловат-часова електричне енергије.

Директор Зависног предузећа "Хидроелектране Бочац" Недељко Кесић истакао је да је у првој половини ове године хидроелектрана остарила добит 2.990.000, док је лани добит износила 4.664.000 марака.

- С обзиром на то да су хидропотенцијали у Српској искоришћени само око 30 одсто, наша намјера је да на сливу ријеке Врбас изградимо ХЕ "Бочац 2" на нашем базену и ХЕ у Крупи. Раније су рађени предрачуни који су показали да би изградњу ХЕ у Крупи на Врбасу било потребно око 170 милиона евра - рекао је Кесић.

Подсјетио је да раније подијељене концесије за изградњу мини-ХЕ још увијек нису резултирале ни студијама изводљивости, а камоли изградњом капиталних објеката.

- С обзиром на то да ова регија има велике потребе за струјом, реализација тих пројеката је неопходна - рекао је Кесић.

Ремонт

Младенко Ђаковић је подсјетио је ремонт ХЕ "Бочац" започео 24. августа.

- Ремонт се ради у августу, септембру и октобру јер је тада доток воде најмањи. Са овим дотоком воде ради једна машина, док се друга ремонтује. Док један агрегат ради пуним капацитетом искористи се 110 кубика воде у секунди - рекао је Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана