Завршен нацрт уговора за фирму -Гас промет-

Марина Чигоја
Завршен нацрт уговора за фирму -Гас промет-

БAЊA ЛУКA - Нацрт уговора о правном статусу предузећа "Гас промет" у којем је "Србијагас" један од највећих акционара је готов и предат Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Рекао је то "Гласу Српске" директор предузећа "Гас промет" из Пала Миломир Драганић и додао да би уговор могао ускоро да буде потписан ако не буде никаквих примједби на његов нацрт.

- "Јужни ток" је једини реални магистрални међународни гасовод и Српска ће се сигурно ослањати на њега. Ми смо и до сада говорили и све своје пројекте смо усмјеравали у том правцу - истакао је Драганић.

Поновио је да изградња гасовода у РС неће почети прије половине идуће године.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истакли су да је за сада прикупљена документација која ће бити подлога за израду одговарајућег уговора, који је у припреми.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Драгана Калабић каже да ће гасификација  Републике Српске, као и БиХ, зависити од реализације пројеката "Јужни ток" или неког другог пројекта.

- Веома је важно да су, кроз утврђивање потреба Србије за гасом, приликом потписивања споразума о изградњи гасовода "Јужни ток" између директора гасних компанија Србије, Бугарске, Грчке, Италије и "Гаспрома", узете у обзир потребе Републике Српске, али и БиХ, у количинама од око 1,2 милијарде кубних метара гаса годишње - истакла је Калабићева.

Што се тиче рјешавања имовинско-правних односа између "Србијагаса" и "Гас промета", каже Калабићева, за сада се може рећи да је, уз сагласност обје владе, потписан Меморандум о разумијевању којим је дефинисан принцип рјешавања имовинско-правних односа тако што ће 60 одсто, од 65 одсто акција у својини Aкцијског фонда РС у "Гас промету", бити пренесено на "Србијагас".

- Остало је још много отворених детаља, нарочито оних техничких, о којима је у овом тренутку тешко говорити, а којима би се ближе дефинисала могућност изградње крака "Јужног тока" према Републици Српској и БиХ, о чему ће се више знати након што се уради студија изводљивости - нагласила је Калабићева.

"Србијагас" и "Гаспром"

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и предсједник Управног одбора "Гаспрома" Aлексеј Милер потписали су у уторак у Београду уговор о формирању заједничког предузећа за складиште гаса "Банатски двор" и анекс уговора о гасоводу "Јужни ток". Ово предузеће требало би да буде регистровано у сљедећих 30 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана