Завидни производни резултати у дугогодишњем раду Термоелектранe Гацко

Срна
Завидни производни резултати у дугогодишњем раду Термоелектранe Гацко

Гацко - Термоелектрана /ТЕ/ Гацко произвела је током 34 године рада 36.000 гигават-часова електричне енергије, што је сврстава у ред највећих произвођача електричне енергије у Републици Српкој, рекао је Срни извршни директор за производњу електричне енергије и развој Термоелектране Боривоје Вујичић.

Поводом крсне славе предузећа, Светих Кирила и Методија, Вујичић је истакао да је од почетка рада овај гигант за произведену електричну енергију утрошио 52,53 милиона тона гатачког лигнита.


"Постројење је од самог почетка производње много пута реконструисано и модернизовано, како би пројектовано рјешење било прилагођено расположивом гориву", каже Вујичић.

Он је нагласио да је инсталисана снага термоблока на генератору 300 мегавата, односно 276 мегавата на прагу, те да, због неусаглашености квалитета гатачког угља и пројектованог капацитета и израде котловског постројења, ова термоелектрана није достигла пројектовану снагу на прагу у дужем периоду.

Говорећи о тренутној производњи, Вујичић је рекао да је Термоелектрана остварила данас планирану производњу за мај, прецизирајући да је остварена производња од 111 гигават-часова, а да је план био 110 гигавата.

Од почетка године произведено је 485 гигавата, што је 96 одсто планиране производње.

Одговорни у ТЕ Гацко кажу да се на депонији налази 160.000 тона лигнита, док је у спремницима 200 тона додатног горива-мазута.

"Рад блока је поуздан и без техничких недостатака", поручили су из ТЕ Гацко и нагласили да овај произвођач струје, захваљујући доброј погонској спремности која је директно зависна од процеса одржавања и експлоатације, надмашује пројектовани годишњи број радних сати који износи 7.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана