Заустављено трговање акцијама Синергије

М. Ми.
Заустављено трговање акцијама Синергије

Бањалука - Бањалучка берза данас је привремено обуставила трговање хартијама од вриједности Микрокредитног друштва "Синергија плус" из Бањалуке.

Прекид трговања хартијама од вриједности трајаће све док Бањалучка берза не добије информацију од "Синергије плус" или суда у вези са захтјевом за покретање стечајног поступка над овим емитентом, односно другим значајним догађајима који би могли имати утицаја на кретање цијена акција.

Законом о тржишту хартија од вриједности прописано је да берза може привремено обуставити трговање одређеним хартијама од вриједности ако процијени да је то потребно ради заштите инвеститора.

"Глас Српске" објавио је прошле седмице да "Синергија плус" није у могућности да отплаћује вишемилионске кредите које има у Фолксбанци, Хипо Алпе Адрија банци, НЛБ Развојној и Уникредит банци, које су јој због тога почетком мјесеца блокирале рачуне.

"Синергија плус" Фолксбанци дугује шест милиона марака на име кредита, Хипо Алпе Адрија банци четири милиона КМ, Уникредит банци 700.000, а НЛБ Развојној банци 800.000 марака. Хипотеке на некретнине "Синергије плус" имају Хипо Алпе Адрија банка, НЛБ Развојна банка те Уникредит банка.

"Синергија" није у могућности да враћа ни кредите страним кредиторима, а укупан дуг, заједно са оним који има према поменутим банкама, износи око 20 милиона марака.

Ова микрокредитна организација годину је завршила са минусом од 3,9 милиона КМ.

"Синергија плус" половином мјесеца поднијела је приједлог за стечај Окружном привредном суду у Бањалуци.

Радници "Синергије" тврде да је главни узрок пропасти извлачење новца из тог друштва за изградњу пословних објеката у Обилићеву и Новој вароши у Бањалуци.

Стечај "Синергије плус" био би први стечај у некој микрокредитној организацији у РС. Њиме ће 51 радник остати без посла.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана