Затворено дупло мање фирми него лани

Данијела Бајић
Затворено дупло мање фирми него лани

БАЊАЛУКА - У Републици Српској ове године основане су 673 фирме, док је кључ у браву ставио 331 власник, што је готово двоструко мање у односу на лани упркос пандемији, подаци су Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ).

Подаци АПИФ-а говоре да је ове године отворено највише трговина на велико, затим грађевинских предузећа, као и оних која се баве друмским превозом и програмирањем, а међу оснивачима су била и 164 странца. 

- Највише, односно 607 власника фирму је регистровало као друштво са ограниченом одговорношћу. У Српској је ове године основано и 35 установа, те по седам задруга и пословница страног привредног друштва - подаци су АПИФ-а, према којима је лани у Српској отворено 828 и затворено 606 фирми.  

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истакао је да је пандемија у овој области изазвала мање проблема него што су очекивали.

- Број новооснованих фирми у овој години један је од показатеља да људи, без обзира на епидемиолошку ситуацију, покушавају нормално да раде колико год је то могуће. Немамо ни значајан пад броја запослених, што је опет показатељ да послодавци успијевају сачувати послове - рекао је Тривић.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић рекао је да је, иако се тренд затварања фирми и предузетничких радњи у Српској наставља, податак о броју угашених предузећа ове године у односу на лани охрабрујући. Он је нагласио да, упркос томе што су многи опстали, посљедице пандемије ипак не треба да занемаримо. 

-  Протеклих дана урадили смо анализу и у односу на прошлу годину направили смо око 250.000 пари обуће мање. Финансијски ефекти пословања ће нам бити умањени више од 20 одсто - рекао је Пазуревић, који је власник једне фирме за производњу обуће.

Додао је да у фирми због здравствених проблема сваког дана просјечно ради 118 људи, што је много мање него иначе.

- Проблем је што су многа предузећа из Српске наслоњена на иностране компаније, па од њих зависе. Због тога наше фирме треба међусобно много више да сарађују, стратегија развоја Републике мора се базирати на коришћењу људских и домаћих природних ресурса и да се ту заокружују процеси. То је једино рјешење да будемо власници своје судбине, овако само зависимо од других - рекао је Пазуревић.

Економиста Зоран Павловић разлог за мањи број угашених фирми ове године у односу на лани види у томе што су многи послодавци хтјели да искористе олакшице које је Влада РС давала због вируса корона.

- Ово је турбулентно вријеме и људи често одгађају затварање фирми у нади да ће се појавити нека прилика за посао који су претходно радили, а свака помоћ им је добродошла - рекао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана