Затворено 5.600 радњи у Српској

Тања Шикањић
Затворено 5.600 радњи у Српској

БAЊAЛУКA - У Републици Српској је у прошлој години затворено 5.600 занатских, трговинских и угоститељских радњи, док је у истом периоду отворено 3.400 нових.

Ово је јуче речено на скупштини Занатско-предузетничке коморе РС, гдје је констатовано да је прошле године број занатско-предузетничких радњи био мањи за 2.200 у односу на 2009. годину.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић истакао је да је на погоршање стања у овој области највише утицала криза, као и бројне административне баријере и нелојална конкуренција.

- Са ресорним министарством намјеравамо да ријешимо проблем у законској регулативи, јер постоји много неусаглашених закона, што наноси велику штету пословању занатлија и трговаца - рекао је Братић и додао да ће од надлежних институција захтијевати да размотре стање у области занатства и предузетништва, да би била спријечена њихова даља ерозија.

Он је додао да су представници Занатско-предузетничке коморе одлучни да стану у крај нелојалној конкуренцији, односно обављању занатских послова код куће.

- Тај проблем морамо систематски да сузбијамо, јер се многе занатске радње, послије неколико мјесеци пословања затварају, али занатски послови настављају да се обављају код куће - истакао је Братић и додао да проблем у тој области представља и пад интересовања за образовање за занатско-трговинске послове.

Предсједник Управног одбора Занатско-предузетничке коморе РС Душан Кудра је истакао да Влада РС треба да створи повољнији амбијент за рад занатско-предузетничке дјелатности, јер су услови веома тешки, од плаћања доприноса до плаћања струје по индустријским тарифама.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Милан Цвијић је подсјетио да је Влада РС за оживљавање Занатско-предузетничке коморе РС у протекле двије године издвојила укупно 110.000 КМ.

- Током ове године у ту сврху биће издвојено 50.000 КМ. Тренутно радимо на изради новог закона о занатско-предузетничкој дјелатности, којим ће бити створене претпоставке за унапређење ове области - рекао је Цвијић и додао да је у овом сектору прошле године пословало 28.000 радњи, које су запошљавале 48.000 радника.

Затварање радњи

Предузетник Aлмир Хасанагић из Приједора је такође указао на неповољан амбијент за пословање занатске и угоститељске дјелатности, те додао да је принуђен да затвори угоститељску радњу због увећања трошкова пословања.

- Ми као привредни субјекти плаћамо струју, телефон и комуналије по индустријским тарифама. Дуговања се гомилају, пишу се затезне камате и ми само тонемо у безизлазну ситуацију - рекао је Хасанагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана