Затварају радње због лошег пословања

Марина Чигоја
Затварају радње због лошег пословања

БAЊA ЛУКA - Посљедице глобалне привредне кризе почели су да осјећају и власници малих и средњих предузећа у РС који су, због пада куповне моћи грађана и нерентабилног начина пословања, приморани да затварају радње.

Од јула до почетка октобра у Бањој Луци са радом су престале 92 радње, од тога су 82 самосталне радње и десет закупаца тезги.

- У истом периоду издали смо 65 нових пријава - рекао је портпарол Aдминистративне службе града Бања Лука Миленко Шајић.

У Бијељини су од 1. октобра до 19. новембра трајно затворене укупно 63 самосталне радње, док су 43 затворене привремено, до годину дана.

- Од тога је 35 сталних и 17 привремених одјава трговинских радњи, а остало су угоститељски објекти и занатске радње. Истовремено, издата су 34 одобрења за рад - истакла је шеф Одсјека за привреду у Одјељењу за привреду и пољопривреду општине Бијељина Татјана Вујић.

У посљедња два мјесеца у Требињу су затворене 23 самосталне предузетничке радње, док је отворено осам радњи.

- Највише се затварају трговачке радње - рекли су у општини Требиње.

На подручју општине Приједор, у посљедња три мјесеца, власници су затворили 158 приватних радњи, а отворено је око 60 нових.

Директор Aгенције за развој малих и средњих предузећа РС Никола Вукмировић каже да ће глобална криза сигурно имати утицај на мала и средња предузећа, као уосталом и на цијелу привреду.

- Већ је дошло до затварања појединих радњи, прије свих трговачких, угоститељских и занатских. Међутим, у цјелини гледано, мислим да ће криза имати мање утицаја на привреду у БиХ него на развијене земље, јер она није толико укључена у главне финансијске и тржишне токове и највише ће се ти потреси осјетити у отпуштању радника, смањењу производње у развијеним земљама - рекао је Вукмировић

Он је додао да ће економска криза довести до одређеног успоравања, али каже, не и до потпуног пада малих и средњих предузећа.

И у Удружењу економиста SWOT истичу да ће криза и на ова предузећа имати негативан утицај.

- Наша предузећа нису толико извозно оријентисана осим дрвопрерађивачке индустрије или металског сектора, тако да на њих криза неће много утицати, али она предузећа која су извозници вјероватно ће бити погођена. Пословање ће сигурно бити отежано, али сматрамо да криза овдје неће имати тако велики утицај као што је у земљама ЕУ - рекао је извршни директор овог удружења Саша Грабовац.

Прилика

Вукмировић је нагласио да би ипак, у садашњој ситуацији, неке производне дјелатности којима се баве средња предузећа могле добити шансу да се развију.

- У производњи намјештаја, машина и хране велики произвођачи би могли да бити погођени и смањити своју производњу и то би могла бити шанса за наша мала и средња предузећа да искористе тај дисконтинуитет или кризу великих страних система који су наше тржиште преплавили својом робом, и да одређене робе на нашем тржишту, које су до сад увожене супституишу својим производима, али и да се појаве у извозу - казао је Вукмировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана