Затвара се све више малих радњи

Снежана Тасић
Затвара се све више малих радњи

ПРИЈЕДОР - На подручју приједорске општине у посљедња три мјесеца 158 власника приватних радњи одјавило је дјелатност, а у истом периоду регистровано је 69 нових радњи.

Ово је потврдио начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Приједор Боро Војводић.

- Од укупног броја,  135  привредника трајно је одјавило своју дјелатност, а 23 привремено - казао је Војводић.

Нагласио је да је у трговачкој дјелатности укупно одјављена  71 радња, у угоститељству 33, у области занатства 11, у осталим областима 20.

У овом одјељењу кажу да не знају тачне разлоге због којих се све више малих радњи затвара.

- Увођење фискалних каса само је један од разлога за то, јер је већ увођењем пореза на додату вриједност знатан дио прихода од оствареног промета легализован, а  увођење фискалних каса требало би да сав промет робе стави у легалне токове - истакао је Војводић.

Додао је и да сматра да је код већег броја одјављених тај промет  вјероватно био ван легалних канала, као и да је могуће да су радње већ  пословале на граници рентабилности, па је  питање да ли ће и колико још бити таквих дјелатности које са увођењем фискалних каса неће моћи да из остварених прихода подмире расходе пословања.

- Један од разлога за одјаву је и долазак мегамаркета на ово подручје, јер мале радње ни понудом, ни квалитетом робе ни  цијенама не могу конкурисати великим радњама - казао је Војводић.

Нагласио је да забрињава податак да се одјављивањем дјелатности на евиденцији приједорске филијале Завода за запошљавање појавило стотињак нових, незапослених лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана