Затражено само 14 провјера пословних партнера

Драгана Келеч
Затражено само 14 провјера пословних партнера

БAЊAЛУКA - Привредна комора Републике Српске издала је ове године само 14 потврда о бонитету предузећа, иако подаци о руководству, процјени ризика и историји пословања, те финансијске информације о фирмама у Српској, региону и иностранству могу да буду од пресудног значаја за избор пословног партнера.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да је узрок малог интересовања предузећа за ову услугу Коморе то што већина привредних субјеката у Српској ни не зна за могућност провјере партнера.

- Информације о бонитету потребне су свим субјектима за учешће на јавним тендерима, као и за склапање послова са новим домаћим или иностраним пословним партнерима, а с циљем провјере његове укупне пословне способности и смањења ризика пословања - истакао је Благојевић.

Према његовим ријечима, Центар за макроекономију и унапређење пословања и бонитета при Привредној комори издаје информације и потврде о бонитету које су предузећима потребне обично ради конкурисања на јавне тендере.

Директор фирме "Шкребић компани" из Теслића Драгутин Шкребић каже да није знао да и у Привредној комори РС може да провјери бонитет фирми са којима склапа посао.

- На нашем, а посебно на тржиштима у иностранству, има велики број фиктивних фирми или оних које немају добру пословну праксу, због чега информације о њиховом бонитету могу да буду од кључног значаја за судбину посла који се са њима склапа - казао је Шкребић.

Директор и власник предузећа "Спектар дринк" из Бијељине Ђорђе Славињак рекао је да до сада није подносио захтјеве за потврде о бонитету предузећа.

- Обично послујем са познатим и дугогодишњим партнерима, тако да нисам имао потребе да тражим потврде о бонитету предузећа, а нисам ни био упознат са овом услугом коју пружа Привредна комора РС - нагласио је Славињак и истакао да би томе требало да се посвети већи значај, јер би на тај начин многе фирме могле да склопе сигурније и боље послове.

Потраживања

Према финансијским извјештајима за 2009. годину, укупна потраживања предузећа из Српске према домаћим купцима износе 30 милиона, а према иностраним око 91 милион марака, подаци су Aгенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана