Затишје на тржишту капитала Српске

Далиборка Секулић
Затишје на тржишту капитала Српске

БAЊA ЛУКA - На тржишту капитала Републике Српске тренутно влада затишје, а брокери то објашњавају смањеном ликвидношћу предузећа и губитком интересовања страних инвеститора.

Предсједник Управног одбора Удружења овлашћених учесника на тржишту капитала РС Бранко Кецман каже да интересовање  инвеститора љети обично јењава. Он додаје да је до посљедњих петнаестак дана на домаћем тржишту капитала владало велико интересовање за обвезнице ратне штете.

- Инвеститоре је обесхрабрило то што је одређено да се обвезнице старе девизне штедње не исплаћују из буџета него из средстава приватизације. За разлику од обвезница, веће интересовање владало је за пакетима акција Фонда за реституцију - казао је Кецман.

Директор Одјељења за пословање са хартијама од вриједности Бобар банке Младенка Петковић сматра да је негативан тренд тржишта капитала РС започео у другом кварталу 2007. године, те се од тада налази у кризи.

- Ова криза претходила је свјетској економској кризи, те је само продубила тешко стање на тржишту капитала РС. На Бањалучкој берзи и даље је присутан пад промета, пад ликвидности, пад вриједности индекса и наравно пад броја инвеститора - казала је Петковићева.

Инвеститори су, истичу у Бобар брокеру, тренутно највише заинтересовани за државне обвезнице.

- Поред државних обвезница прошле седмице најактуелнији су били пакети акција Фонда реституције, које је Инвестиционо-развојна банка РС изнијела на тржиште. Иако су на Бањалучку берзу изнесене акције 125 предузећа, мали број је истргован због доста високе цијене акција - казала је Пековићева.

Укупан промет на Бањалучкој берзи у првих шест мјесеци ове године износио је око 89 милиона марака, што је за око 66 милиона марака мање у поређењу са истим периодом лани.

Петковићева каже да промет Бањалучке берзе пада истом динамиком као и промет осталих берзи у региону, те да на то велики утицај има финансијска криза која је још увијек јако изражена на овим просторима.

- Обвезнице Републике Српске тренутно су најликвиднији тржишни материјал на Бањалучкој берзи. Основ те ликвидности лежи у сигурности као и у високој стопи приноса коју обвезнице носе - нагласила је Петковићева.

Повјерење

Младенка Петковић сматра да основ за враћање повјерења инвеститора у тржиште капитала РС, лежи првенствено у унапређењу корпоративног управљања у предузећима и заштити права малих акционара. Она препоручује ScoreCard образац са Бањалучке берзе намијењен провјери нивоа примјене стандарда управљања акционарским друштвима, који омогућава компанијама да утврде домет и квалитет сопственог корпоративног управљања, те да дјелују у правцу његовог унапређења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана