Зашто су Нијемци успјешни?

Данас, kamatica.com
Зашто су Нијемци успјешни?

На листи највећих фирми на свијету "Глобал 500" и САД и Јапан, чак и Француска имају више представника него Њемачка.

Међутим, на листи "Hidden Champions", која обухвата средњаке, од 2.734 фирме од свjетског значаја, 1307 су њемачке.

Непрекинуто успјешан њемачки извоз је спасио Њемачку од погубних посљедица економске кризе, а чак четвртину тог извоза обезбјеђују не привредни колоси, него баш средњаци.

То је свјетски феномен, и према броју таквих фирми на милион становника Њемачка је у светском врху. На милион становника Нијемци имају 16 таквих фирми, Французи само 1,1 а Американци 1,2.

Њемачка је, за разлику од већине великих конкурената, до краја 19. вијека била скуп малих држава од којих је свака морала да се интернационализује ако је жељела да расте.

У многим њемачким регионима вијековима су развијане компетенције за одређене области, па је тако вјековна водећа улога Математичког факултета у Гетингену заслужна што се у том крају данас налази 39 успјешних произвођача мјерне технике.

Нијемце су до избијања кризе због тога називали старомодним, а данас им се због те старомодности, како видимо, сви диве и на њој им завиде. Нијемци нису зарад опсесије сектором услуга и трговине финансијским дериватима, за разлику од Американаца и Британаца, уништили производни сектор. Напротив.

А нису ни лудовали са растом плата, односно трошкова рада, него су их од 2002. до 2010, са кратким искакањем 2008-2009, држали под контролом. У Њемачкој су тада трошкови рада порасли за шест одсто, у Француској за 26, у ЕУ просјечно за 22 одсто.

Даље, малим и средњим предузећима, на које се ослања Њемачка, није нужна свјетска конкуренција да би на потребном нивоу држали своју продуктивност и квалитет, врло снажну конкуренцију имају и код куће, па чак и у границама ужег региона у коме дјелују.

Недавно је од Нијемаца захтевано да ознаку "Made in Gemany " стављају само на производе који су бар 40 одсто произведени у Њемачкој. Та се ознака сматра тако снажном препоруком да битно утиче на конкурентност. Измислили су је Енглези 1887. да би њемачке производе омаловажили.

Иновациона снага Нијемаца такође је у основу њиховог успјеха и заинтересованима даје примере за поређење: Њемачка по становнику има двапут више патената него Француска, четири пута више него Италија, пет пута више него Велика Британија, 18 пута више него Шпанија, 56 пута више него Португалија, 110 пута више него Грчка. Бољи од суграђана канцеларке Меркел по иновативности су, признају Нијемци, Швајцарци и Швеђани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана