Зашто се брак Googleа и Мотороле тако брзо завршио?

Агенције
Зашто се брак Googleа и Мотороле тако брзо завршио?

Понекада нас IT свијет изненади, а објава да је Google продао Моторолу Леновоу је само још један од многих примера тога.

Многи који су били шокирани овом вијешћу су такође били шокирани и када је Google купио Моторолу и то за знатно више новца него што су добили њеном продајом.

Сада, када је Google ријешио да се разведе овако брзо, чини се као да је овај брак био резултат једне пијане и исхитрене ноћи. Или су можда ове стране имале добре намјере, али као што је то случај и са већином бракова, ствари једноставно нису ишле како су замислили.

У таквим ситуацијама једино вам остаје да се разведете и пробате да задржите само ствари које желите. То је управо оно што је Google урадио.

Зашто је Google уопште одлучио да купи Моторолу? Да ли је то учињено због патената? Сви мисле да је то разлог, међутим, зашто онда компанија није купила само патенте? Патенти су сигурно дио једначине, али Моторола је била иновативна компанија која је посједовала и много талента.

Google је знао за ствари на којима Моторола ради много прије него што су медији уопште могли да наслуте, и вјероватно је очекивао да ће се компанијска организација лијепо уклопити у његов еко-систем. Међутим, Google никада није био компанина која је била добра са хардвером, тако да је дозволио Мотороли да функционише као независна јединица.

Да ли је Google уопште имао неки утицај на рад Мотороле? Вјероватно јако мало и та контрола је долазила од стране Дениса Вудсајда (бивши Googleов запослени) који је постао извршни директор након преузимања.

Енди Рубин, шеф Андроида, је 2012. године изјавио за The Verge да Google гради заштитни зид између двије компаније и да нема појма на чему Моторола ради.

Google јесте био власник Мотороле на самом крају и неизбјежно је било његово уплитање и утицај, али јако су мале шансе да је компанија дизајнирала Мото Х за Моторолу како су многи мислили. Googleова највећа помоћ долазила је у облику финансија. Та средства омогућила су Мотороли да склапа Мото Х у Америци и понуди корисницима многе естетске надоградње. У питању је нешто што Моторола сама не би могла да изведе.

Зашто је заправо Google ријешио да прода Моторолу? Многи бракови нису успјешни када су партнери раздвојени. Моторола је наставила да губи новац а Googleова визија хардвера се промјенила. Смартфони, какви су данас, су само артикал, а Самсунг и Apple контролишу тржиште док остали гледају да покупе што више отпадака.

У овом тренутку мало ко може да нашкоди тој доминацији сем уколико неко од њих не направи озбиљну грешку. То се можда неће десити ускоро тако да није било поенте да се Google клади у том.

Googleова визија се ослања на слиједећу велику ствар у хардверу као што је носива технологија или роботи. Моторола једноставно није одговарала овим категоријама. Тачније, највећи дио Мотороле.

Google је задржао Моторолину групу за напредну технологију, о чијем постојању смо тек недавно сазнали. У питању је тим који ради на модуларном смартфону названом Пројекат Ара и ова група се одлично уклапа у планове за будућност компаније. Ако томе додамо куповину Неста, можемо да видимо да Google озбиљно инвестира у нови талас хардвера. Google није купио Нест због термостата већ због производног тима који ће му помоћи да култивише јединствене производе.

Google и Моторола су имали најбоље намјере у овом браку, али је Google одлучио да задржи ствари које су му се чиниле највриједнијим и да се ријеши свега осталог.

Са друге стране, ова одлука није резултат Самсунгових пријетњи да ће напустити Андроид и прећи на Тизен. Моторола никада није била озбиљна пријетња и да је Самсунг захтјевао од Googleа да се ријеши Мотороле, сасвим сигурно сада не би био срећан због Пројекта Ара.

Све ово значи да Google није у потпуности напустио тржиште смартфона, али ко зна – можда ће компанија продати Пројекат Ара Самсунгу.

Без обзира на Самсунг, брак Мотороле и Googleа је завршен зато што није било заједничке будућности стим да се Google постарао да по разводу задржи сву вриједну имовину: групу за напредну технологију и, наравно, патенте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана