Зашто Саудијци помjерају викенд?

Танјуг, business.hr
Зашто Саудијци помjерају викенд?

Београд -- Саудијска Арабија је краљевским декретом промијенила дане викенда како би своју привреду прилагодила другим земљама свијета, преноси портал business.hr.

Дани викенда у Саудијској Арабији од сада ће обухватати петак и суботу, умjесто четвртка и петка.

Промjена ће, према краљевском декрету, ступити на снагу у суботу, 29. јуна, у јавним и финансијским установама, централној банци и ријадској берзи, док ће се у образовању примjењивати од наредне школске године.

Краљевство се на тај начин придружило осталим нафтним монархијама Залива, које су посљедњих година помјериле дане викенда како би се приближиле ритму већине земаља гдје су субота и недеља нерадни дани, и како би ограничиле утицај разлике на привреду и финансијска тржишта.

Одлука о промјени донијета је у интересу јавности, с циљем да се боље ускладе радни дани институција и владиних канцеларија са онима у другим земљама.

Берза Ријада, највећа у арапском свијету, отворена је пет дана седмично, али су се само три дана до сада поклапала с радом главних финансијских свјетских берзи.

У априлу је савјетодавно вијеће Краљевства пристало да размотрити препоруку о промени дана викенда, иако су неки вјерски званичници тада изразили неслагање са том промјеном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана