Зашто Кинези неће јапанска кола?

Aгенције
Зашто Кинези неће јапанска кола?

Токио - Јапанске аутомобилске компаније, услијед политичких тензија, нису искористиле експанзију кинеског тржишта аутомобила.

У вријеме кризе на глобалном тржишту аутомобила, тражња за возилима у Кини наставила је да јача и у посљедњих пет година чинила је трећину укупног раста аутомобилске индустрије у свијету, пише пословни лист Фајненшл тајмс.

Прошле године, просјечна продаја путничких аутомобила и моноволумена у САД и западној Европи смањена је за девет, односно 14 одсто у односу на преткризни ниво, док је у Јапану била на нивоу из 2007, наводи консултантска кућа Аликс партнерс из Шангаја, а преноси Фајненшл тајмс.

Продаја возила у Кини је, са друге стране, више него удвостручена на 18,6 милиона аутомобила, чиме је та земља постала највеће свјетско тржиште возила. Међутим, јапански произвођачи аутомобила су пропустили да искористе такав развој догађаја.

"Велика тројка" јапанске аутомобилске индустрије, Тојота, Хонда и Нисан, забиљежила је пад удјела на кинеском тржишту са више од једне четвртине на свега 15 одсто у првој половини године.

То је, донекле, оправдано, будући да су се јапанске компаније нашле на удару политичких тензија између двије највеће азијске економије. Страсти су се узбуркале у Кини у септембру, након што је јапанска влада купила спорна острва у Источном кинеском мору од њиховог приватног власника.

Јапанске аутомобилске компаније су кратко прекинуле производњу у Кини након напада демонстраната на њихова возила и продајне објекте.

"У старту смо остали без 50 одсто продаје", рекао је раније овог мјесеца извршни директор Нисана Карлос Госн. Његова компанија још увијек није повратила удио од 7,7 одсто на кинеском тржишту, који је имала прије тензија око острва.

Продаја Тојотиних возила такође је оштро пала, а та компанија била је приморана да привремено смањи производњу у неким фабрикама и за 60 одсто.

Лидери јапанских аутомобилских компанија признају да их је озбиљност инцидента изненадила, будући да раније гополитичке трзавице између двије земље нису озбиљније утицале на производњу и продају.

"Највећи проблем имају дилери. Ако продаја пада или вам разбијају прозоре на радњама сваке три или четири године због неког глупог политичког питања, питате се да ли треба да наставите да радите", оцијенио је Иво Науман из компаније Аликс партнерс.

Тојота је 2008. држала 10 одсто кинеског тржишта и била је друга најпродаванија инострана марка аутомобила, након Фолксвагена. Међутим, након избијања глобалне финансијске кризе, компанија је зауставила ширење у Кини.

Више од 100 произвођача аутомобила послује у Кини, укључујући све велике међународне компаније.

"Они ће повратити тржишни удио. То су и даље моћне компаније, које имају одлична возила", рекао је Науман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана