Зашто је сребро све скупље

ГС
Зашто је сребро све скупље

Ове године би цијене сребра могле бити највише у посљедњих 10 година, а према извјештају америчког Института за сребро, постоји могућност да ће глобална потражња за сребром 2024. достићи 1,2 милијарде унци, што би била друга највећа потражња икада.

У извјештају је наведено да би јачање индустријске потражње требао бити главни разлог растуће глобалне потражње за сребром. Сребро се првенствено користи у индустријске сврхе, и то обично у производњи аутомобила, соларних панела, накита и електронике.

Извршни директор Института за сребро Мајкл ДиРенцо је за CNBC je изјавио да очекује да ће сребро достићи цијену од 30 долара по унци, што би била његова највиша цијена у посљедњих десет година. Та цијена је посљедњи пут достигнута у фебруару 2013.

У Институту су примијетили да је ове године порасла потражња за сребрним посуђем за девет одсто те да је потражња за сребреним накитом порасла шест посто. Очекује се да ће значајан раст потражње за сребрним накитом бити у Индији. Осим тога, расту би требао допринијети и опоравак тржишта електронских уређаја, преноси Кликс.

Оно што би могло створити потешкоће јесте краткорочно успоравање кинеске економије и смањени изгледи да ће Сједињене Америчке Државе на почетку ове године смањити каматне стопе. Међутим, очекује се да ће САД у другој половини ове године почети смањивати камате. Наиме, веће камате штете потражњи за сребром и златом.

Због широке индустријске примјене сребра, његове цијене су везане за стање у цјелокупној економији. С друге стране, цијене злата обично расту у вријеме економских потешкоћа или неизвјесности. Сходно томе, сребро је осјетљиво на економске промјене и његове цијене су нестабилније од цијена злата.

Цијене сребра имају тенденцију да надмаше цијене злата током снажне економске експанзије, али се снижавају када постоје економске потешкоће. Однос сребра и злата се прати на основу тога колико је унци сребра потребно да се купи једна унца злата. Тренутно је за једну унцу злата потребно 90 унци сребра, пише CNBC.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана