Заштитом индустријског дизајна до јаче конкурентске позиције

Aгенције
Заштитом индустријског дизајна до јаче конкурентске позиције

Мостар - У оквиру Међународног сајма привреде у Мостару Спољнотрговинска комора /СТК/ БиХ и Институт за интелектуално власништво БиХ организовали су су инфо-дан на тему "Значај интелектуалног власништва за предузећа - заштита индустријског дизајна".

Марија Зеленика из Института рекла је да су данас представљена значења заштите индустријског дизајна, темељни услови које неки дизајн мора задовољити за признање заштите, као и његова употреба у БиХ и иностранству.

Она је позвала и све ауторе нових дизајна у БиХ да их кроз Институт и заштите.

"Да би се дизајн и заштитио он мора бити нов на тржишту и не смије бити копија нечег већ виђеног. Треба бити функционалан и требао би доносити одређени профит ономе ко га је и заштитио. Нема смисла заштитити нешто што се неће моћи серијски производити након заштите", рекла је Зеленика и додала да је у посљедње вријеме све већи број пријава заштите индустријског дизајна.

Директор "Еуро инфо" кореспондентног центра БиХ СТК БиХ Сенад Хромић каже да је заштита индустријског дизајна изузетно важна за сва подузећа, с обзиром да интелектуално власништво генерално представља заиста вриједну имовину подузећа.

Он је додао да се заштитом индустријског дизајна јача конкурентска позиција сваког подузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана