Заштитне мјере једини спас за фармере

Данијела Бајић
Заштитне мјере једини спас за фармере

БАЊАЛУКА - Пољопривредни произвођачи у РС сматрају неприхватљивим одгађање увођења заштитних мјера за јунетину и свињетину, због чега су јуче од надлежних затражили да у року од осам дана уведу прелевмане и царине приликом увоза меса.

У Савезу удружења пољопривредних произвођача РС су истакли да су главни проблем ниске откупне цијене живих животиња због нелојалне конкуренције и ниских цијена по којима се месо увози из ЕУ. 

Овај проблем, како наводе, може бити ријешен једино увођењем заштитних мјера, односно прелевмана од двије марке по килограму и десет одсто царине у трајању од двије године, што је у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању.

- Неприхватљиво је стално потенцирање тржишних вишкова живе стоке јер је нормално, ако остану овакве цијене, да товне јунади и свиња на крају уопште неће бити у БиХ - рекао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

Пољопривредници, незадовољни исходом састанка који је у понедјељак одржан са министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем, захтијевају да у року од осам дана буду уведене заштитне мјере или ће, у противном, предузети одређене кораке.

- Само се одуговлачи са овим проблемом, који може ријешити једино Министарство спољне трговине и економских односа увођењем прелевмана и царина приликом увоза меса како би продајне цијене увезеног меса биле веће, а самим тим и месо од животиња из БиХ би било конкурентно на тржишту - нагласио је Маринковић.

Директор предузећа “ЗП-комерц”, чији су представници такође учествовали на састанку, Љубиша Росић сматра да би увођење заштитних мјера за јунетину и свињетину много значило за све.

- Надлежни нас убјеђују да би та мјера требало да буде уведена на 100 дана. Међутим, ако та мјера не може бити на снази три године и више, ништа није постигнуто, јер не зна се када ће се пандемија завршити и када ће се тржиште опоравити - рекао је Росић.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ јуче нису жељели да се оглашавају на реакцију пољопривредника, поручивши да су свој став изнијели на састанку у понедјељак. Том приликом Кошарац је рекао да је од кључне важности заштита домаће производње, успостављајући баланс на начин да месопрерађивачи откупе регистроване вишкове који су се појавили у примарној домаћој производњи. Додао је да је од надлежних сектора у министарству затражио да изврше темељну анализу међународних уговора које је потписала БиХ.

- Уколико договор између месопрерађивача и примарних произвођача не донесе жељене ефекте, ми ћемо на бази анализе обавеза из међународних уговора у наредном периоду евентуално покретати одређене заштитне мјере, у договору са надлежним министарствима из РС и ФБиХ, поштујући  чињеницу да је пољопривреда примарна уставна надлежност ентитета - поручио је Кошарац.

Ниске цијене

Стојан Маринковић је додао да су откупне цијене живих животиња веома ниске. Како је истакао, цијена килограма свиње износи двије марке, а јунади 3,5 КМ, док су трошкови производње далеко већи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана