Заштита домаћих фирми

Далиборка Секулић
Заштита домаћих фирми

БAЊA ЛУКA - У циљу заштите домаће привреде од утицаја свјетске економске кризе у поступку јавних набавки предност ће имати домаће компаније у односу на иностране понуђаче.

Ова одлука донесена је недавно на нивоу БиХ, а предност домаћим компанијама даваће се на тај начин што ће се приликом обрачуна цијена понуда умањити цијене домаћих понуда до десет одсто.

Овакву праксу примјењују многе развијене земље, а економисти ово објашњавају чињеницом да економска ситуација код нас указује на то да је нашој привреди и пословном сектору потребна помоћ државе.

- С обзиром на начин на који најразвијеније земље штите домаће произвођаче и предузећа, онда се овакво понашање и код нас може оправдати. То је у тренутним околностима нормално - казао је професор Економског факултета у Бањој Луци Рајко Томаш.

Ово је, истиче он, у сваком случају одређени вид ограничавања конкуренције и протекционизам државе, али ако водеће земље свијета могу увести веома оштар протекционизам, онда и остали на то морају да одговоре протекционизмом.

- Инострана конкуренција, ако нико не штити домаћу производњу, поготово у условима кризе, може уништити домаћа предузећа. Слијепа вјера у добре принципе либералне трговине, под садашњим условима, може веома скупо да се плати - рекао је Томаш.

Повлашћен положај у односу на иностране понуђаче имају домаће фирме које су регистроване и лоциране у БиХ. Ова предузећа морају имати најмање половину робе понуђене на тендеру поријеклом из БиХ, а ако се ради о услугама, онда половина запослених морају бити грађани БиХ.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић сматра да ће, ако се ова одлука довољно брзо спроведе у дјело, помоћи домаћим предузећима у великој мјери да би опстале и очувале своје пословање и профит.

- Чињеница је да се кроз послове јавних набавки које спроводе органи управе у БиХ набавља веома мало производа који су заиста направљени у БиХ - казао је Марковић.

Интервенције

Марковић каже да је државни интервенционизам у свијету очигледан у случају економске кризе.

- Чак и земље које представљају колијевку либерализма у економији посегле су за овим мјерама - каже Марковић и додаје да се на тај начин само штите домаћа радна мјеста, односно запослени у домаћим фирмама, па је интервенционизам чак и пожељан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана