Засијано мање индустријског биља

Н. В.
Засијано мање индустријског биља

БAЊAЛУКA - У Републици Српској ове године засијано је мање индустријског биља него претходне, рекли су "Гласу Српске" у Удружењу пољопривредних произвођача и сточара РС.

У Удружењу додају да је велики број пољопривредних произвођача у Српској одустао од сијања овог биља јер им се то не исплати.

Шеф завода за индустријско биље у Пољопривредном институту РС Милош Ножинић истакао је да је ове године сојом засијано око 4.000 хектара земљишта, стотињак хектара сунцокретом, а 500 хектара уљаном репицом, док шећерну репу нико није посијао.

- До 2015. године планирано је да сојом буде засијано 40.000 хектара, а уљаном репицом 5.000 хектара. Када је ријеч о приносима, уљана репица на неким локалитетима даће више од пет тона, док ће на неким приноси бити смањени - рекао је Ножинић.
Додао је да ће слично бити и са осталим индустријским биљем.

- У сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС припремамо програм унапређења производње и прераде уљарица у РС за период од 2011. до 2015. године - рекао је Ножинић.

Премије

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске ове године у РС под уљарицама је засијано 1.900 хектара.

Право на премију за производњу сјеменске соје рода 2010. године остварују произвођачи који су регистровани за производњу сјемена соје, чија је производња и дорада остварена у РС, а право на премију за производњу шећерне репе имају они произвођачи за произведену и продату шећерну репу у текућој години.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана